BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb, de kvalifikáltabb munkaerőre van szükség az agráriumban

A digitális világ kevesebb, de magasabban kvalifikált munkaerőt igényel – mondta a Figyelő konferenciáján Nagy István agrárminiszter.

Az a gazdasági környezet, ami körbevesz bennünket, elősegíti azt, hogy egyre több aranytartalék induljon el a hazai agráriumba – fogalmazott Nagy István agrárminiszter a Figyelő „Agrárpiac: az aranytartalék” című konferenciáján.

Kiemelte, hogy minden jelet, minden eszközt megvizsgálva 2019 az építkezés éve az agráriumban, ezért mielőbb növelni kell a mezőgazdasági vállalatok versenyképességét. Ennek érdekében megindítják a digitális agrárstratégiát. Beszélt arról is, hogy a „digitális rezsicsökkentés” lényege, hogy minél több adatbázist ingyenessé tegyenek.

Hatalmas lehetőségek, nagy adatvagyon áll a gazdák rendelkezésére

– idézi a minisztert a figyelo.hu tudósítása. Hozzátette, az a céljuk, hogy ezt az adatvagyont tovább növeljék.

Nagy István agrárminiszter a Figyelő „Agrárpiac: az aranytartalék” című konferenciáján
Fotó: Kallus György

Nagyon fontos kérdés és feladat is egyben, hogy ezeket a precíziós adatokat hogyan tudják majd alkalmazni a gazdák, ehhez is fel kell majd készülni.

A digitalizációs világ ugyanis kevesebb, de magasabban kvalifikált munkaerőt igényel

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Nagy István beszélt a gazdálkodók generációváltásáról is, és elmondta, az céljuk, hogy a digitális eszközökkel már jól bánó fiatalokat az agráriumhoz tudják kötni. Szerinte a generációváltás sikeressége kulcskérdés, nem csak a mezőgazdaságunk, de az egész ország jövőjének szempontjából.

Az elmúlt években 620 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás ösztönözte az ágazatot, további 50 milliárd forintra pedig április 3-ig lehetett pályázni – ez a lehetőség elsősorban az élelmiszer-feldolgozókat és a borászatokat érintette. „Azt tapasztaltuk, hogy eddig minden pályázatra, amit meghirdettünk, többszörösen igényeltek támogatást, tehát van igény a befektetésekre” – mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat.

Megháromszorozták az ökológiai gazdálkodás keretösszegét

A kormány elkötelezett az ökológiai gazdálkodásba bevont területek növelése és az ágazati szereplők támogatása, illetve megerősítése mellett. Ezért a tavaly év végén meghirdetett új ökológiai gazdálkodást támogató pályázat keretösszegét a szaktárca megháromszorozta – jelentette be az agrárminiszter a konferencián.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.