BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgött az infláció az OECD-országokban

Az energia drágulása miatt gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban márciusban.

Az OECD 35 tagországában átlagosan 2,3 százalékos volt az éves infláció, 0,2 százalékponttal magasabb a februárban mért 2,1 százalékhoz képest – derült ki az OECD honlapján kedden közzétett adatokból.

Az OECD-országokban éves összevetésben 2,7 százalékkal emelkedtek az energiaárak márciusban, miután februárban 0,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerárak növekedése 2,4 százalékra gyorsult a februári 2,3 százalékról.

Az élelmiszer- és energiaárakat nem számolva az infláció nem változott februárhoz képest, amikor szintén 2,1 százalék volt.

Fotó: AFP/Eric Piermont

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a februári 3,1 százalék után.

Az euróövezetben 1,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,6 százalékkal nőttek éves összevetésben a fogyasztói árak, szemben az egy hónappal korábbi 1,5, illetve 1,6 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.