BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kereskedelmi háború nem vetette vissza a kínai exportot

Elemzők által vártnál csaknem kétszeres kínai külkereskedelmi aktívum alakult ki májusban.

A kínai vámhatóság hétfőn azt közölte, hogy a májusi külkereskedelmi többlet 41,65 milliárd dollár lett, lényegesen nagyobb az áprilisi 13,83 milliárd dollárnál és jóval felülmúlta az elemzői várakozások átlagában szereplő 20,50 milliárd dollárt.

Májusban az export 1,1 százalékkal 213,85 milliárd dollárra nőtt, miközben az import 8,5 százalékkal 172,19 milliárd dollárra esett.

Fotó: AFP

Politikailag különösen érzékeny, hogy miként alakul az amerikai-kínai külkereskedelem. Májusban a kínai többlet 26,89 milliárd dollárra nőtt az áprilisi 21,01 milliárd dollárról.

Az első öt hónapban a kínai aktívum 110,55 milliárd dollár volt, 5,5 százalékkal több a tavalyi azonos időszaknál.

Tavaly 323,32 milliárd kínai többlet alakult ki az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, ami 17,2 százalékkal haladta meg a 2017. évit.

Nőtt Kína devizatartaléka májusban

Szintén hétfőn tették közzé, hogy nőtt Kína devizatartaléka májusban a szakértők által várt csökkenés helyett: a devizatartalék egy hónap alatt 6 milliárd dollárral (0,2 százalékkal), 3101 milliárd dollárra emelkedett májusban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.