BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkezdődött a G20 csúcstalálkozó

Megkezdődött a japán Oszakában péntek délelőtt a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport kétnapos csúcstalálkozója.

A fórum tervezett négy ülésszakán a felek megvitatják a világgazdaság fajsúlyos problémáit, beleértve a kereskedelmet is, akárcsak a környezetvédelem kérdéseit.

A rendezvény házigazdája, Abe Sindzó japán miniszterelnök már fogadta az összes résztvevőt, ezt követően a vendégek közös fotót készítenek.

A találkozókon várhatóan szó lesz arról, hogy nemzetközi rendszert dolgoznak ki az információs ipar területén tevékenykedő nagy vállalatok adóztatására.

Ezt a problémát június elején már érintették a pénzügyminiszterek és a központi bankok vezetőinek tanácskozásán Fukuokában.

Szó lesz az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúról, az Iránnal és Észak-Koreával kapcsolatos geopolitikai feszültségekről, továbbá a klímaváltozás kérdéseiről.

A vendéglátó Abe Sindzó Donald Trump amerikai elnökkel folytatott találkozóján téma volt a kereskedelem és Észak-Korea problematikája, de

szóba került a Dél-kínai-tenger térsége, a Huawei kínai telekommunikációs órásvállalat, amelyet az Egyesült Államok kizárt az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből. Washington vádjai szerint ugyanis a Huawei hálózati berendezései szoftveres hozzáférést nyújthatnak az adatforgalomhoz a kínai hírszerzés számára.

Donald Trump a német kancellárral, Angela Merkellel az ukrajnai gazdasági reformok támogatásának kérdéseiről, Iránról és más nemzetközi kérdésekről tárgyalt.

Fotó: AFP

Az első ülésszak előtt Trump röviden beszélgetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Csupán néhány szót váltottak amíg a politikusok közös fotója készült. A tervek szerint a két vezető a nap folyamán még találkozik egymással.

Hszi Csin-ping kínai elnök a csúcstalálkozó kezdete előtt arról beszélt, hogy

egyes országok egyoldalú, protekcionista fellépése veszélybe sodorja a világkereskedelemben korábban kialakult rendet.

Mint mondta, bár növekedés tapasztalható a világkereskedelemben, de egyre jobban érzékelhető a bizonytalanság és határozatlanság.

Az ökológia területén a legnagyobb figyelmet az óceánokban egyre nagyobb mennyiségben felhalmozódó műanyag szemét problémájának szentelik a résztvevők. Várhatóan Japán kezdeményezi majd, hogy 2050-re a nullára csökkentsék a műanyag hulladék mennyiségét a tengerekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.