BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén 4,7 százalékkal nőhet a GDP

Mintegy 0,3 százalékponttal javított a magyar gazdaság növekedési előrejelzésén a Takarékbank.

Az idei GDP-növekedési kilátásait 4,4 százalékról 4,7 százalékra javította a Takarékbank – mondta Suppan Gergely, a hitelintézet vezető elemzője. A módosítást a gazdaság közel minden szektora indokolta, az építőipar már akkor is 30 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújthat idén, mint 2018-ban, ha az év eleji szintjét megtartja. A szektor minden ágazata jól teljesít, az infrastrukturát az uniós források hajtják, az ipoda és lakásépítéseket pedig a vállalatok, illetve a lakosság kereslete.

Az ezer lakosra jutó lakásátadások száma 1,7, míg Nyugat-Európában ez a mutató 3,3, a szakértő szerint akár a mostani lakásépítések duplázódása sem lenne irreális, ugyanakkor a munkaerő drágulása komolyan visszafoghatja a szektor növekedését.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az EU átlagához képest bőven 3 százalék felett lehet a felzárkózási ütemünk. A régió gazdasága együtt nő, viszont a visegrádi országok között 2000-es alapon mérve az utolsók vagyunk, ami a 2006 és 2013 közötti időszak térségtől elmaradó növekedésének számlájára írható, 2007-ben 6 százalékponttal maradt el a magyar növekedés a cseh bővüléstől, az elmúlt hat évben viszont a gazdaság a V4-ekkel együtt nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.