BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig 40 százalék felett az építőipari növekedés

Több mint 100 milliárd forinttal, összességében 26,3 százalékkal haladta meg májusban egy évvel korábbi termelési értékét a magyar építőipar, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorsjelentése szerint éves szinten már 40,4 százalékos növekedést ért el.

Továbbra is dinamikusan nő az építőipar teljesítménye, a májusi index 26,3 százalékos emelkedése az idei rekord hónapok sorában ugyan nem számít kiemelkedőnek – bár a januárit meghaladja –, de magas bázishoz viszonyul, jelentősen meghaladja azt. A KSH keddi gyorsjelentése szerint ezúttal mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 27, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal. Előbbit az ipari és raktárépületek építése húzza, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést a jelentés szerint.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Májusban 1,1 százalékkal csökkent az új szerződések volumene, mindenek előtt az épületek építésére kötött szerződéseknél látható visszaesés, amelyek értéke 24 százalékkal volt kisebb a tavalyinál, míg az egyéb építmények építésére vonatkozó megbízások értéke 11,9 százalékkal meghaladta az éves bázist.

Összességében 8,1 százalékkal maradt el az előző évi azonos időszakitól a május végi szerződésállomány volumene, miközben a teljes szerződésállományban az épületek építésére vonatkozó szerződések értéke 38,4 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,1 százalékkal kisebb volt, mint 2018. május végén.

Az első öt hónap igen változatos indexei 24 és 67,6 százalék közötti növekedést jeleztek, így január és május között átlagosan 40,4 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye, ami jelentősen meghaladja az év elején a szakértők által prognosztizált 20 százalék körüli nagyságrendet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.