BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot eshetett a fogyasztói árindex

Az infláció 3,6 százalékra mérséklődhetett júniusban a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint, azonban az alapfolyamatokat megragadó mutatók értéke továbbra is a toleranciasáv tetejének közelében maradhatott.

Az éves alapon mért infláció 3,6 százalékra mérséklődhetett júniusban a májusi, 3,9 százalékról a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint, a jegybanki várakozás pedig 3,5 százalék. A maginfláció viszont továbbra is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) toleranciasávjának tetején, 4 százalékon maradhatott, és az MNB által szorosan követett adószűrt maginfláció sem enyhült a korábbi, 3,7 százalékról.

A fogyasztói árindex az üzemanyagárak csökkenése miatt mérséklődött, a többi árucikk és a szolgáltatások esetében viszont nem enyhült az árnyomás – mondta a Világgazdaságnak Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportvezetője is az üzemanyagárak esését emelte ki, és azt, hogy a maginfláció az erős belső kereslet, a gyenge forint és a bérnövekedés miatt maradhatott a célsáv teteje körül. Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint júliustól októberig akár 3,5 százalék alatt alakulhat a fogyasztói árindex, a két maginflációs mutató az erős keresleti nyomás miatt nem enyhül érdemben.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Az idei átlagos infláció 3,4 százalék lehet lapunk konszenzusa szerint, ennél a jegybanki várakozás 0,2 százalékponttal közelebb áll a 3 százalékos célhoz. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztói árindex elválik a maginflációs mutatóktól: míg előbbi 3,2 százalékra süllyedhet, addig az egész éves maginfláció 4 százalék, az adószűrt pedig 3,7 százalék lehet.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.