BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feljebb kúszott a kőolaj ára

Emelkedésre váltott a kőolaj világpiaci ára szerdán, miután előző nap közel egyhavi mélyponton is járt azon aggodalmakra, hogy a világgazdaság gyengülése alááshatja a keresletet.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent 57,23 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 52,84 dolláron ütötte meg napi minimumát a legközelebbi határidős jegyzésekben kedden.

Szerda reggel hét órakor a novemberi szállítású

  • Brent hordónként 0,41 százalékos pluszban, 58,50 dolláron,
  • az októberi WTI pedig 0,54 százalékos nyereségben, 54,23 dolláron forgott, jóval több mint 1 dollárral drágult mindkét olajfajta.
  • Az árakat kedden lefelé húzták a feldolgozóipar gyengeségét tükröző augusztusi beszerzésimenedzser-indexek, amelyek az Egyesült Államokban három év óta először, az euróövezetben pedig a hetedik egymást követő hónapban jeleztek visszaesést.

    Fotó: AFP

    Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete kedden közölte, hogy a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe a júliusi 51,2 pontról 49,1 pontra, 2016 januárja óta legalacsonyabb szintre esett.

    A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 47,0 pontra emelkedett a hat és fél éves mélypontnak számító júliusi 46,6 pontról, de zsinórban a hetedik hónapja állt a növekedést és a csökkenést elválasztó 50 pontos küszöb alatt.

    Szerdán javította a globális piacokon a hangulatot a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedését tükröző felmérés. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének adatai szerint a kínai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe háromhavi csúcsra, 52,1 pontra emelkedett a júliusi 51,6 pontról. Nőttek az új megrendelések, és a foglalkoztatottság egy éven belül a legnagyobb mértékben bővült.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.