Molnár Györgyi elmondta, hogy a belföldi igény 52 százalékát a nagyüzemi termelés, 26 százalékát a háztáji adja, 21-22 százalék az import.
Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió tojás származik, az import 480-500 millió körül mozog évente. A magyar lakosság tavalyhoz hasonlóan idén is 2,3 milliárd tojást fogyaszthat el.
Tavaly a fejenkénti tojásfogyasztás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 238 darab volt – tette hozzá a titkár.
A baromfiágazat tojástermelésből származó árbevétele tavaly 14 százalékkal, 24,8 milliárd forintra csökkent, amit az éves átlagár mérséklődésével magyarázott. Az idén az első fél évben a termelői átlagár 19,96 forint volt, 4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Hozzátette, hogy ugyanakkor míg a termelői árak a 2017. évi szintre estek vissza, a fogyasztói árak idén annál 6-7 százalékkal magasabbak, az átlagos bolti ár az első fél évben 40,56 forint volt. Kifogásolta, hogy
az elmúlt hetekben néhány esetben az üzletláncok indokolatlan akciót hirdettek, az áresést szerinte a piaci folyamatok nem indokolták, sem a magyar, sem az uniós piacon nincs túlkínálat tojásból.
Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke korábban azt közölte, hogy egyeztetnének az árakról a kiskereskedelem szereplőivel. Emellett egyeztetést kezdeményeznek az áruházláncokkal annak érdekében, hogy azok vizsgálják felül korábbi vállalásukat, miszerint a boltokban 2025-től nem lesz kapható ketreces tojás, az EU-konform sem, noha a környezetkímélő tartástechnológiára az átállás 2012-ben Magyarországon 14-16 milliárd forintba, uniós szinten pedig 2,1-2,3 milliárd euróba került. Hangsúlyozta, hogy a vásárlók legtöbbször nincsenek tisztában a különböző tartási módok közötti különbségekkel, például azzal, hogy az EU-konform ketreces tartásnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, ez a tartástechnológia jelenti a legkevesebb terhelést a környezetre.
Sokan azt gondolják, hogy a különböző tartásmódok különböző minőségű tojást állítanak elő: finomabb és sárgább a szabadtartásos, miközben ez az állatoknak adott takarmány minőségétől függ, nem a tartástechnológiától
– jelentette ki.
Az elnök szerint az ágazat jövője veszélybe kerülhet akkor, ha az áruházak a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele nélkül vezetnek be olyan intézkedéseket, amellyel a magyar gazdálkodókat újabb technológiaváltásra kényszerítenék.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.