BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a déliek akarják az eurót

Miközben Nyugaton izzik a vita, merre haladjon az eurózóna, Közép-Európában három markáns csoport alakult ki az euró bevezetésének kérdésében. A volt szocialista blokk egyes országai – a baltiak, Szlovákia és Szlovénia – már euróval fizetnek otthon. A déliek – Horvátország, Bulgária és Románia – a közeli években bevezetnék a közös valutát. Varsó, Prága és Budapest azonban elzárkózik.

A különbség a két utóbbi csoport stratégiájában annyira markáns, hogy Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank

elnökének november eleji szkeptikus megjegyzései az euróról Nyugaton nagyobb vitát váltottak ki, mint Közép-Európában. A visegrádiak kormányai határozottan nem akarják az eurót. A déliek már bejelentették csatlakozási szándékukat – igaz, nem biztos, hogy tárt karokkal fogadnák őket.

A múlt évtizedben, amikor a régió országai csatlakoztak az Európai Unióhoz, azt is vállalniuk kellett, hogy majdan bevezetik a közös valutát, amelytől kiötlői azt várták, hogy egységesíti és megerősíti a blokkot, mint a világ egyik legversenyképesebb gazdasági övezetét. Határidőt azonban nem szabtak a bevezetésre. Az eurózóna tíz éve kezdődött válsága pedig kételyeket ébresztett, érdemes-e feladni az önálló kamat- és árfolyampolitikát, egyben felvállalni azt a kockázatot, hogy a bajba jutó eurózónatagokat – mint Görögországot – ki kelljen segítenünk.

Fotó: Shutterstock

Eközben a visegrádi négyeknél jelentős politikai átrendeződés is történt, megtámasztva a szkepszist.

A legszélesebb ellenállás az euró bevezetésével szemben Lengyel­országban alakult ki. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke áprilisban jelentette be, hogy Lengyelország nem kívánja bevezetni az eurót, amíg el nem éri Németország jólétének a szintjét. Ezzel a beláthatatlan jövőbe tolta a csatlakozást. Ráadásul egy hónappal később a kérdésben vétójoggal rendelkező lengyel jegybank elnöke, Adam Glapinski is bejelentette, hogy hivatali ciklusának végéig, 2022-ig az ország biztosan nem kéri felvételét az eurózónába. Sőt az ERM–2 árfolyamrendszerébe sem, amelyben két évet kell tölteniük a nemzeti fizetőeszközöknek, mielőtt felváltaná őket az euró. Azért Lengyelországban sincs teljes egyetértés a kérdésben: bár a lengyelek zöme inkább megtartaná a zlotyt, a vállalkozások többsége bevezetné az eurót.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.