BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kiégés miatt és a magasabb fizetésért váltanak a dolgozók

A fordulópont előtt álló munkavállalók negyvenhárom százaléka még nem találta meg a hivatását.

A karrierváltás okai között vezet a kiégés, a hivatás megtalálása, a középkorú nők pedig magasabb fizetést szeretnének – derül ki egy online kutatásból, melyet a Millenáris Startup Campusban tartott Karrier-újratervezés workshop és előadás szervezői ismertettek.

A munkaerőpiacon ez a jelenség évről évre intenzívebben van jelen, a tavalyi kutatáshoz képest a kiégésre panaszkodók aránya 30 százalékkal magasabb volt

– írták. Meglepő lehet, de téves elképzelés, hogy negatív állapotba csak az idősebbek kerülhetnek, a fiatalok éppen annyira ki vannak téve a kiégés veszélyének. A kutatás szerint

a 20–40 évesek 48 százaléka, míg a 40–60 évesek 52 százaléka dönt karrierje újratervezése mellett azért, mert az aktuális pozíciójában, munkakörében már kiégett.

A felmérés szerint, ha kiégett munkavállalóról beszélünk, általában megjelenik előttünk egy 45-50 év körüli férfi vagy nő, aki évtizedek óta hajtja magát, és mindent feláldoz a munka oltárán, majd egyszer csak beüt a burnout-szindróma (kiégésszindróma).

Fotó: Shutterstock

Hozzáteszik:

az emberek még mindig egyfajta romantikus érzülettel viszonyulnak a munkához, és sokan nem csupán dolgozni akarnak, hanem a hivatásuknak élni, és a válaszadók 43 százaléka a karrierváltás fő okai között jelölte meg azt, hogy meg szeretné találni a hivatását.

A negyven felettiekről sokan gondolják, hogy már készen vannak, megtalálták a hivatásukat, és annak élnek nap mint nap, pedig ez távolról sincs így, harmaduk még mindig keresi a helyét.

Minden korosztály fontosnak tartja, hogy több pénzt keressen, de különösen igaz ez a 41–50 évesekre – derül ki a kutatásból. Míg a 2019-es felmérésben a középkorú nők 23 százaléka tartotta a karrierje fontos tényezőjének a pénzt, a 2020-as kérdőívet kitöltő nők közül már 45 százalék jelölte meg, hogy több pénzt szeretne keresni az új karrierje felépítésével. Munkaerőpiaci szakemberek szerint a nők körében a független egzisztencia kialakítása egyre fontabb tényező lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.