BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén is uniós átlag felett lehet a magyar gazdaság

A GDP-növekedés 3,8 százalékos lehet idén, melyben továbbra is komoly szerepet kaphat a belső fogyasztás, illetve a hazai beruházások és az export.

A magyar gazdaság a tavalyi, dinamikus bővülés után lassabb fokozatba kapcsolhat, de növekedése még így is jelentősen meghaladhatja az eurózónáét és a régiós országokét az Equilor Befektetési Zrt. 2020-as gazdasági kilátásait összefoglaló elemzése szerint.

A GDP-növekedés 3,8 százalékos lehet idén, melyben továbbra is komoly szerepet kaphat a belső fogyasztás, illetve a hazai beruházások és az export.

A reálbérek emelkedése a korábbi években tapasztaltaknál visszafogottabb ütemű lehet, a lakossági fogyasztás továbbra is erőteljes tényező maradhat, míg a beruházások és az export volumene a tavalyinál kisebb mértékben emelkedhet.

Az euró-forint árfolyama tartósan a 330-340-es sávban mozoghat, és

nem lehet kizárni, hogy hosszabb-rövidebb időre a 340-es szint fölé kerül a jegyzés.

A nemzetközi porondon a legmeghatározóbb az amerikai elnökválasztás, az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a közel-keleti geopolitikai helyzet fejleményei lehetnek, melyek a hazai folyamatokra is hathatnak.

Fotó: Pixabay

Az Equilor összefoglalója szerint idén is jelentős politikai és gazdasági események várhatóak, melyek minden bizonnyal kihatnak a tőzsdék teljesítményére is. Az Irán és Egyesült Államok közötti konfliktus már éreztette hatását, mind a részvény-, mind a nyersanyagárakon, azonban amilyen hirtelen és váratlanul került mindez előtérbe, eddig úgy tűnik, hogy olyan gyorsan háttérbe is szorult a piaci szereplők számára. A Brexit várhatóan lezárul január végéig, de az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi megállapodás részleteit idén év végéig kell letárgyalni, mellyel kapcsolatban a korábbiakhoz hasonlóan várhatóak akár nem várt fordulatok is.

A világ pénz- és tőkepiacai szempontjából a legmeghatározóbb a novemberi amerikai elnökválasztás lehet, melyen várhatóan Trump mérkőzik meg demokrata kihívójával. Amennyiben egy szélsőséges, piacellenes demokrata jelölt nyerné a választást, az hosszú távon is csökkentheti az amerikai cégek profitabilitását, így tőzsdei árazásukat is.

A tőzsdék szempontjából a legpozitívabb kimenetel Trump győzelme lenne, a befektetők minden kiszámíthatatlansága ellenére is piacbarátnak gondolják az elnököt.

A munkaerőpiaci folyamatok továbbra is kedvezőek, de a munkanélküliségi ráta további csökkenésére már nem lehet számítani: a foglalkoztatottak száma tetőzhet, a munkaerőhiány továbbra is problémát jelenthet a vállalati szektorban. Az Equilor vezető elemzője szerint az MNB idén nem mozdul el érdemben a laza monetáris álláspontról, legkorábban 2021-ben várható szigorítás, elsőként a nemkonvencionális eszközök részleges visszavonásával, mely a forint többletlikviditását csökkentené fokozatosan. A betéti kamatszint, majd az alapkamat emelésére csak ezt követően kerülhet sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.