BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai riválisokat kap a Google és a Facebook

Az amerikai technológiai vállalatok dominanciája visszafogja az adatvezérelt uniós vállalatok innovációs és növekedési lehetőségeit.

Egységes európai adatpiac létrehozásával szállna versenybe az amerikai technológiai óriásokkal és az állami hátszelet élvező kínai szektortársakkal az Európai Bizottság. A szerdán bemutatott uniós digitális stratégiával a kontinens vállalatait hoznák kedvezőbb helyzetbe.

A kezdeményezés három pillérből áll, az átfogó szabályozói keretrendszer és a mesterséges intelligencia használatát szabályozó fehér könyv mellett meghatározó eleme az a stratégiai dokumentum, amely az adatok szabad áramlását segítené elő az uniós tagállamok és az európai vállalatok között.

Az egységes európai adatpiac annak az egyre rohamosabban gyarapodó adatmennyiségnek a kereskedelmi célú begyűjtését, megosztását és feldolgozását ösztönözné, amely a vállalatokban és a köztestületekben felhalmozódik.

Ezek a potenciálisan hasznos és értékes információk kiaknázatlanok, pedig csak az európai feldolgozóiparban felgyülemlő, nem személyekhez köthető adathalmaz piaci értéke 2027-re elérheti a másfél ezermilliárd eurót a bizottság becslése szerint.

Fotó: Shutterstock

Az óriási információhalmazból ma főként néhány olyan óriáscég profitál, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon, amelyek ezermilliárd dolláros vállalatokká nőtték ki magukat, hasznot húzva az információs gazdaságból.

Az amerikai technológiai vállalatok dominanciája visszafogja az adatvezérelt uniós vállalatok innovációs és növekedési lehetőségeit.

Ezzel a helyzettel szakítana az uniós testület, amely olyan vonzó szabályozói környezetet teremtene, amely lehetővé teszi, hogy az EU tíz éven belül legalább a világgazdasági súlyának megfelelő mértékben részesedjen a digitális gazdaságból.

Az egységes európai adattér kialakítását célzó projektekre 4-6 milliárd euró befektetést irányoz elő Brüsszel a tagállamok, a piaci szereplők és az Európai Unió bevonásával, ezen belül a bizottság mintegy 2 milliárd eurót biztosítana a fejlesztésekhez.

A terv kulcseleme egy európai felhőszolgáltatási platform lenne, a kiemelkedő jelentőségű iparágakban pedig – a pénzügytől az energiaszektoron át az egészségügyig – kisebb adatpiacokat alakítanának ki, új lehetőséget teremtve az adatok ágazatspecifikus kereskedelmi felhasználására.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.