BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felére olvadt a többlet három év alatt

A koronavírus miatt gyengélkedő kivitel és a belső fogyasztás határozhatja meg idén a külkeres­kedelmet.

A külkereskedelmi többlet 535 millió euróval csökkent tavaly 2018 aktívumához képest, a teljes termékkereskedelem értéke 4985 millió euró volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A többlet közel két számjegyű, mintegy 9,6 százalékos esése annak tudható be, hogy míg az import 4,8 százalékkal, addig az export mindössze 4 százalékkal emelkedett. Figyelmeztető jel, hogy a kivitel decemberben 0,8 százalékkal csökkent a behozatal 2,6 százalékos bővülése mellett, ennek megfelelően a tavalyi utolsó hónap többlete 247 millió euróval, 134 millió euróra esett az előző év azonos időszakához képest.

A termelési láncokon keresztül üthet be a koronavírus, ezzel számolni kell a következő időszakban

– mondta a Világgazdaságnak Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője.

Fotó: Kallus György / VG

A vírus miatti gyárleállások az első negyedéves kínai növekedésre mindenképpen rányomják a bélyegüket, de az egész éves dinamikát is számottevően befolyásolhatja a járvány. A szakértő hozzátette:

a kínai lassulás az európai GDP-növekedésre, így a magyar gazdaságra is kifejti majd a hatását.

Az Oxford Economics elemzése szerint az év első három hónapjában a korábban várt 6 százalék helyett kevesebb mint 4 százalékkal nőhet a kínai gazdaság. A prognózis rontása kifejezetten az ipar gyengélkedésének tulajdonítható. Emiatt az eurózóna gazdasága negyedéves alapon 0,3 százalék helyett mindössze 0,1 százalékkal bővülhet, de az április–júniusi időszakban már nem számolnak a koronavírus jelentős fékező hatásával.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.