BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem érezteti a koronavírus a hatását a német exportra

Stagnált Németország exportja januárban.

Stagnált Németország exportja, importja pedig enyhén emelkedett januárban az előző hónaphoz képest. A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett előzetes adatai szerint januárban szezonális és naptári hatással kiigazítva a kivitel értéke 110,9 milliárd eurót tett ki, gyakorlatilag nem változott az előző hónaphoz képest.

A behozatalé viszont 0,5 százalékkal, 92,4 milliárd euróra emelkedett.

A kereskedelmi mérleg többlete 18,5 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 15,4 milliárd, illetve a decemberben elért 19 milliárd euró szufficittel.

Elemzők az export és az import egyformán 0,2 százalékos csökkenését vártak a decemberben mért 0,2 százalékos, illetve 0,3 százalékos visszaesés után.

A kiigazítatlan adatok szerint az idei év első hónapjában Németország exportja 106,5 milliárd eurót, importja pedig 92,7 milliárd eurót tett ki. Tavaly januárhoz képest az export értéke 2,1 százalékkal, a behozatalé pedig 1,8 százalékkal csökkent.

A kereskedelmi mérleg 13,9 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 14,5 milliárd euró volt a szufficit.

Fotó: AFP

A folyó fizetési mérleg egyenlege 16,6 milliárd eurós többletet mutatott januárban az előző havi 24,8 milliárd euró után.

Tavaly januárban 17,6 milliárd eurót tett ki a többlet.

Németország legnagyobb külkereskedelmi partnere Kína, a feldolgozóipari vállalatok teljesítménye erősen függ a kínai kereslet alakulásától és a kínai beszállítóktól is. A Kínába irányuló német export 6,5 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest. A statisztikai hivatal értékelése szerint a visszaesés még nem köthető az új koronavírus-járványhoz, amely januárban indult gyors terjedésnek az ázsiai országban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.