BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Extrán teljesítenek a hazai naperőművek

A naperőművek a valóban napos időszakokban már most is a paksi atomerőmű négy blokkja közül kettőnek a teljesítményével azonos áramtermelésre képesek.

A napenergia térnyerését mutatja, hogy

míg 2018 első negyedévében a naperőművek óránként 20,48 gigawatt energiát állítottak elő, idén az első negyedévben már óránként 266 gigawattra nőtt a naperőművek által hálózatra kiadott villamos energia mennyisége.

Ennek is köszönhető, hogy 2018 és 2020 első negyedéve között az import részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 33,38 százalékáról, 27,35 százalékra mérséklődött – mondta szerdán online sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Kaderják Péter hozzátette, a napenergia-termelés bővülésében a lakosságnak, a kis- és közepes vállalkozásoknak és az ipari méretű áramtermelőknek egyaránt nagy szerepük volt.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Közölte, hogy a naperőművek teljesítménye folyamatosan emelkedik, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. adatai szerint április 16-án a déli csúcsidőszak negyedórájában

a magyarországi áramtermelés 22 százalékát a naperőművek biztosították, ami 949,7 megawattos napenergia-termelési csúcsnak számít.

Mindez pedig azt bizonyítja, hogy a naperőművek a valóban napos időszakokban már most is a paksi atomerőmű négy blokkja közül kettőnek a teljesítményével azonos áramtermelésre képesek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.