BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos az erős tartalékok beépítése a költségvetésbe

„Egy rugalmas és tartalékokat képező költségvetés irányt mutat, tervezhetőbbé teszi az életünket” – mondta el az Állami Számvevőszék elnöke.

Célra tartás, rugalmasság, tartalékolás. Ezek a tulajdonságok kell, hogy jellemezzenek minden költségvetést. A gazdasági és társadalmi helytállást az ország így képes költségvetési eszközökkel is megalapozni a váratlan helyzetek esetében is – áll az Állami Számvevőszék közleményében.

Magyarországot 2008-ban teljesen felkészületlenül érte a válság, és ez a példa arra figyelmeztette a jelenlegi kormányzatot, hogy elengedhetetlen a felkészülés.

Az Állami Számvevőszék minden évben véleményezi a következő évre vonatkozó költségvetési tervezetet, és mindig is arra hívták fel a figyelmet, hogy

erős tartalékokat kell beépíteni a költségvetésbe

- mondta el Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Örvendetes, hogy a kormány megfogadta az ÁSZ, illetve a Költségvetési Tanács értékelését és javaslatait, és évek óta olyan költségvetést tervez, amely nagyobb mozgástérrel rendelkezik az esetleges gazdasági visszaesések, veszélyhelyzetek kezelésére.

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat, miután Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Láttuk, hogy ez az olyan igazán rendkívüli, korábban nem ismert jelenségeket is felvonultató helyzetben, mint a mostani koronavírus járvány, még az újratervezéshez is kellő alapokat nyújt az egyéb szükségessé vált intézkedések mellett- folytatta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

„A fentiek szellemében egyértelműen jónak és gondosnak tartom, hogy a kormány már az Országgyűlés tavaszi ülésszakára előkészíti a következő, 2021-es évi költségvetési tervezetét!„

Ellenvéleményeket is olvasok, melyek szerint túl korai még a következő évi büdzséről dönteni, mivel a jelenlegi helyzetben nagy a bizonytalansági faktor. Nem értek egyet ezzel az állásponttal- mondta el Domokos László.

Egy elfogadott, célra tartó, rugalmas és tartalékokat is képező költségvetés irányt mutat, tervezhetőbbé teszi az életünket és minimalizálhatja a veszteségeket. Természetesen mindig az adott helyzethez alkalmazkodó módon megteremtendő biztonságunkat éppen a gondos pénzügyi tervezés alapozhatja meg és tehet bennünket képessé – mind országos, mind családi szinten – a rugalmas reagálásra.

„Az Állami Számvevőszék elnökeként és a Költségvetési Tanács tagjaként is azért dolgozom, hogy hozzásegítsem az Országgyűlést egy gondos és versenyképességet erősítő, a biztonságunkat szolgáló költségvetési keretet biztosító törvény elfogadásához.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.