BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszpénzeket hozott el Brüsszelből Magyarország

„Magyarországnak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie.”

Magyarországnak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 2021–2027 közötti keretköltségvetésről és a koronavírus-válság miatti gazdasági helyreállítási csomagról szóló négynapos tárgyalások után Brüsszelben. A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, hogy minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikeresen visszautasítottak, és ezzel összefüggésben egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták. Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán.

Michel bejelentette a megállapodást

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az elért sikerek közül Orbán Viktor kiemelte a nyugat-balkáni régió uniós integrációjára és a bővítésre szánt támogatások mértékét. Hangsúlyozta, hogy a még megoldásra váró pontok újra az uniós tanács asztalára kerülnek. A legelmaradottabb régióknak járó uniós pénzekkel kapcsolatban a miniszterelnök úgy értékelt: Magyarország abban hisz, hogy a munka a siker kulcsa. A miniszterelnök mintegy 3 milliárd euróval (a tegnapi árfolyamon ez 1053 milliárd forint) több felzárkóztatási támogatást harcolt ki Magyarországnak. Így a Portfolio írása szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERDA), a Kohéziós Alapból (KA) és az Európai Szociális Alap Pluszból (ESZA+) érkező forrás 20,2 milliárd euró lehet, holott korábban ezt 17,2 milliárd euróra tervezték. „Az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működnek. Ez a garancia arra, hogy nagyon boldog hét év elé nézünk. Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje” – értékelt a kormányfő.

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ami a helyreállítási alapot, az RFF-et (Resources for the Future) illeti, a magyar fél végig kitartott azon álláspontja mellett, miszerint nem hajlandó elfogadni, hogy a szegény, de jól működő országok kárára finanszírozza Brüsszel a gazdag, de elhibázott gazdaságpolitikát követő államokat. A következő hét év pénzügyi kereteit meghatározó MFF (Multiannual Financial Framework) terén pedig mindenképpen a kohéziós források csökkentése ellen szólt, hogy az Európai Unió húsz legszegényebb régiója közül négy Magyarországon van, azaz van még hová felzárkózni. Több gazdaságpolitikai döntéshozó és fejlesztéspolitikai szakértő is egyetért abban, hogy a 2021–2027-es uniós forráskeretből és a magyar gazdaság teljesítőképessége révén akkora ugrást érhet el az ország a következő hét évben, amekkorára korábban még nem volt példa.

Orbán Viktor: Megvédtük magunkat

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a keretköltségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról szóló négynapos tárgyalások után, kedden Brüsszelben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.