BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetvenmilliárd forinttal javult a külkereskedelmi egyenleg júliusban

A járműipari export kedvezőtlen irányba mozdult el a júniusi gyors talpraállást mutató adathoz képest.

Júliusban 96 milliárd forint volt a termék-külkereskedelmi többlet – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitorjából. Tavaly júliusban 26 milliárd forint volt az aktívum, vagyis 70 milliárd forinttal bővült.

Forintban számolva import 0,7 százalékkal zsugorodott, míg az export 1,6 százalékkal bővült, euróban számolva viszont 6,6 százalékkal maradt el a kivitel az egy évvel korábbitól, a jelentős eltérést a forint számottevő, 7 százalék körüli leértékelődésének tudható be.

A járműipari export ugyan júniusban már megközelítette az egy évvel korábbi szintet (0,2 százalékkal maradt el attól), júliusban viszont jelentősen, 7,1 százalékkal múlta alul a 2019 júliusit.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

A szolgáltatások külkereskedelme az idei második negyedévben jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól, egyedül a kormányzati import haladta meg a tavalyi szintet, mintegy 51,5 százalékkal.

A legjobban az üzleti szolgáltatások álltak, azonban még az ágazat importja és exportja is 10 százalék körüli visszaesést szenvedett el. A legrosszabb állapotban egyértelműen a turizmus van, a behozatal 40,4 százalékkal, a kivitel pedig 68,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.