BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés a boltok nyár végi forgalmának visszaesése

Az előző évi magas bázisadat és a külföldi turisták hiánya is megmutatkozott a kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékos augusztusi csökkenésében, de a masszív bérkiáramlás és a munkaerőpiac visszarendeződése a forgalom felfutását vetíti előre.

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom meghaladta az ezermilliárd forintot, ez annak köszönhető, hogy az emberek érzik, a kormányzat segítette a cégeket a munkahelyek megtartásában és újak teremtésében – reagált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

A KSH tegnap közölte, hogy augusztusban a nyers adat szerint 1,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest.

Az ITM államtitkára szerint az adatok azzal magyarázhatók, hogy míg például a gyógyszertárak és az illatszerboltok forgalma nőtt, addig a nagyobb kiadással járó bútorvásárlások vagy a műszaki cikkek beszerzése visszaesett. Mindez azt mutatja, hogy az emberek még mindig óvatosak. Cseresnyés Péter kiemelte:

meg kell köszönni a kereskedelemben dolgozóknak, hogy az elmúlt időszakban helytálltak, és a szektor fennakadások nélkül, zökkenőmentesen működött a rájuk nehezedő nagy terhelés ellenére.

Meglepő fordulat a kiskereskedelem augusztusi teljesítménye, a piaci konszenzus ugyanis tetemes növekedéssel számolt – állapította meg Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Úgy véli, a tavalyi magas bázis okozta az éves index visszaesését. Idén a korlátozott lehetőségek miatt a belföldi turizmus nagyban élénkült, ám ez inkább a szolgáltató szektor teljesítményét segítette, és nem a kiskereskedelmi értékesítést. A hiányzó külföldi turistaforgalom, amely nagyobb arányban hat a kiskereskedelemre, pont a nyári szezon csúcspontját gyengítette.

Fotó: Kallus György / VG

Összességében tehát megállapítható, hogy az első felpattanást követően egyre mérsékeltebb ütemben zajlik a gazdasági kilábalás. A munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, tovább mérsékelve a kiskereskedelem bővülését.

Az erős július és a gyengébb augusztus ellenére Virovácz Péter továbbra is úgy látja, hogy az előző negyedévhez mérve a harmadik negyedév minden idők legnagyobb növekedését hozhatja.

A külföldi turisták elmaradását említette elsőként a visszaesés magyarázataként Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is. Ide sorolta azt is, hogy óvatosabbá váltak a háztartások, valamint az infláció növekedését, ami csökkenti a vásárlóerőt, az otthoni munkavégzés pedig az üzemanyag-forgalmat mérsékli.

Az adatokból azonban az is látszik, hogy a fogyasztás augusztusban is csak kismértékben maradt el az egy évvel korábbitól, azaz a gazdaság visszaesésének nem ez a fő okozója, nagyobb lesz a szerepe az export és a beruházások mérséklődésének. A kiskereskedelmi forgalom ismételt növekedési pályára állásának feltétele a háztartások óvatosságának oldódása, jövedelmi helyzetük javulása, az üzemanyag-forgalom növekedése és a külföldi turisták visszatérése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.