BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokból épül új autóipari beruházás Miskolcon

Az autóipari beruházás első ütemben 138 új munkahelyet teremt, a vállalat célja pedig, hogy évente kétmillió alkatrészt gyártsanak

Mintegy 17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto, a miskolci fejlesztéshez a kormány 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Az autóipari beruházás első ütemben 138 új munkahelyet teremt, a vállalat célja pedig az, hogy évente kétmillió alkatrészt gyártsanak mind a hagyományos, mind az elektromos autóipari vállalatok számára

mondta el Szijjártó Péter.

Fotó: MTI

A nyolchektáros miskolci területen egy 26 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot húz fel a kínai cég – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter három szempontból nevezte jelentősnek a beruházást.

  • Egyrészt, mert a magyar gazdaság zászlóshajóját jelentő autóiparba érkezik,
  • másrészt azért, mert egy eddig csak Kínában működő vállalat hozza létre első Kínán kívüli üzemét,
  • harmadrészt pedig azért, mert a fejlesztés újabb visszaigazolása annak, hogy Magyarország továbbra is rendkívül vonzó beruházási helyszín.
  • Tíz év alatt Magyarország 22 százalékkal növelte keleti irányú exportját, és 2019-ben fordult először elő az, hogy egy távol-keleti ország hozta a legtöbb beruházást Magyarországra.

    Tavaly 550 ezer gépkocsit és több mint kétmillió autómotort gyártottak Magyarországon, az ágazat exporthányada pedig 90 százalék felett van

    - ismertette a miniszter.

    A Chervon fejlesztése tovább erősíti Magyarország és Kína együttműködését. Az idén az első hét hónapban 19 százalékkal nőtt a magyar-kínai kereskedelmi forgalom és ezen belül 10 százalékkal nőtt Magyarország exportja – fűzte hozzá Szijjártó.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.