BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezeket az amerikai termékeket készül az EU büntetővámmal sújtani

Az USA élt a minket sújtó büntetővámokkal, most pedig rajtunk van a sor – mondta az EB ügyvezető alelnöke.

Az Európai Unió 4 milliárd dollár (körülbelül 1200 milliárd forint) értékű amerikai árura készül büntetővámokat kivetni a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott törvénytelen támogatások miatt – írja a The Washington Post.

Az unió kereskedelmi miniszterei videokonferencián egyeztettek a bírságokkal kapcsolatban, amelyekre a WTO múlt héten adta áldását.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Kereskedelmi Világszervezet(WTO) háromtagú választott bírósága éppen egy évvel ezelőtt mondta ki, hogy

évi 7,5 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak az Airbusnak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások.

Ezért engedélyezte, hogy az Egyesült Államok 10, illetve 25 százalékos büntetővámot vessen ki 7,5 milliárd dollár értékű európai termékre.

Miután Donald Trump volt amerikai elnök az unió acél- és alumíniumiparát sújtotta büntetővámokkal. Az EU remélte, hogy fegyverszünet következik az Airbus-Boeing ügyében. Azonban a tárgyalásokon azóta sem sikerült zöld ágra vergődniük.

A WTO korábbi Boeing üggyel kapcsolatos döntése alapján az Egyesült Államok élt a minket sújtó büntetővámokkal, most pedig rajtunk van a sor és így is teszünk

- mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

Fotó: FRANCOIS LENOIR / POOL / AFP

Az európaiak remélik, hogy a korábban Trump elnökségére jellemző kemény kiállású kereskedelmi politika valamelyest enyhülni fog Joe Biden regnálása alatt.

Természetesen nyitottak vagyunk a párbeszédre, és a mi ajánlatunk miszerint mindkét fél visszavonja a büntetővámokat továbbra is a tárgyalóasztalon marad

– közölte Dombrovskis.

A uniós büntetővámmal sújtott termékekről egyelőre csak az előzetes listákból lehet szemezgetni, ezek alapján azonban az látszik, hogy

a fagyasztott élelmiszerek, szárított gyümölcsök, dohánytermékek, szeszes italok, gépjármű alkatrészek és traktorok piacát célozzák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.