BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokmilliárdos mentőövvel sem biztos a túlélés

Mintegy tizenötmilliárd forint elmaradó bevételt fizet meg a turisták fogadásától eltiltott szálláshely-szolgáltatóknak az állam. Az elviteles kiszolgálásra korlátozott vendéglátóipart 3,5 milliárd forint bértámogatással és járulékmentességgel segítik.

Egyértelművé tette a hivatalos kormányrendelet, hogy nemcsak a szállodákban, hanem az összes szálláshely-kategóriában tiltott a turisták fogadása a következő harminc napban, ezért szerdán reggel törölni kellett a november 11-re és későbbre rögzített szabadidős szállásfoglalásokat.

A Szallas.hu ügyvezetője, Szigetvári József a Világgazdaságnak elmondta, hogy az intézkedésektől függetlenül is számítottak a novemberi foglalások 40 százalékos elmaradására. A Szallas.hu-n keresztül 24 ezer aktív foglalás élt erre a hónapra.

A kormányfő hétfői bejelentése után teljesen leálltak a foglalások, és a tavaszi tapasztalatok alapján várhatóan több hétre hibernálódik a piac.

Ennek következtében most azt sem lehet tudni, hogy van-e egyáltalán értelme az év végi ünnepekre, karácsonyi, szilveszteri utazásra készülni. Minden a járványhelyzet alakulásától függ, aminek nem kizárt, hogy a szálláshely-szolgáltatók második szezonja, a máskor igen forgalmas december is teljesen áldozatul esik. (Üzleti vagy hivatalos céllal utazókat továbbra is fogadhatnak a szálláshelyek.)

A következő hetek bevételkiesését a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti, egészen pontosan a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni harminc napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát kapják meg az érintettek. Mint azt Guller Zoltán, az NTAK-t működtető Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a távirati irodával közölte, 11 ezer szálláshely-szolgáltatónak 928 ezer rögzített vendégéjszaka után mintegy 15 milliárd forint támogatást fizet ki az állam. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezt milyen formában és mikor kapják meg az érintettek.

Fotó: Pixabay

Valójában nem a ténylegesen elmaradó bevételeik 80 százalékához jutnak majd hozzá a szolgáltatók, hanem csak a bent lévő, nagyon szerény rendelésállomány után kapnak kompenzációt – mondta a Világgazdaságnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Rámutatott:

a bizonytalan helyzet miatt már a 24–48 órás foglalások voltak jellemzők, a vendégek nem terveztek hetekkel előre, egyszerűen csak betoppantak a szállodákba, ahol bőven volt hely.

A szobafoglaltság harmada, negyede volt a tavalyinak, még vidéken is. A szállodák kérik a bér- és járulékkedvezmények kiterjesztését a szálláshely-szolgáltatókra is, amit a kormányrendelet szerint a vendéglátóhelyek mellett a szálláshelyeken lévő – külön működési engedéllyel rendelkező – éttermek után igényelhetnek csak.

A szövetségi elnök szerint sokan nem tudják, hogy a bérek felének állami átvállalása és a járulékok elengedése után is csak a korábbi jövedelmük töredékéhez jutnak hozzá a dolgozók, hiszen a vendéglátásban a borravaló, illetve a szervizdíj nagyobb tétel, mint az alapfizetés, és ezeknek a kiesését semmi sem pótolja. A támogatás ráadásul elbocsátási tilalmat is megjelöl, bár csak harminc napra jelent továbbfoglalkoztatási kötelezettséget.

A vendéglátóhelyek több mint fele már bezárt, több tízezer dolgozót küldtek el a cégek.

Azt nem lehet tudni, hogy most hány munkavállaló után veszik majd igénybe a kedvezményeket a munkáltatók. Guller elmondása szerint a bruttó munkabér 50 százalékának átvállalása 3,5 milliárd forint értékű támogatás a következő harminc napra.

Bürokráciacsökkentés

A házhoz szállítás adminisztratív terheit csökkenti a kormány a Magyar Közlönyben megjelent részletszabályok szerint, ennek eredményeként a taxisok is bevonhatóak a feladat ellátásába. Kivételesen a „lakosság ellátása céljából végzett, üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján”. Az egymilliós megrendelői bázist kiépítő NetPincér a Világgazdaság megkeresésére közölte, hogy már hétfőn megugrott a csatlakozni kívánó éttermek száma, akárcsak tavasszal. Az adminisztráció náluk alig három nap, miközben a NetPincér szerint egy ilyen rendszer fenntartása igen magas költséggel járhat, és nem rentábilis abban az esetben, ha csak egy-egy étterem működtetéséhez veszik igénybe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.