BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis mértékben ugyan, de javult a foglalkoztatás novemberben

Októberhez képest javultak az adatok, de egyéves összevetésben 1,4 százalékkal romlott a foglalkoztatottság.

Idén novemberben 64 ezer fővel, 1,4 százalékkal csökkent a foglalkoztatok száma a tavalyi azonos hónaphoz képest,

az októberi számhoz viszonyítva azonban enyhe javulás látható, hétezer fővel dolgoznak többen – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 45-47. hét eredményei alapján számított gyorsbecsléséből. A jelentés szerint a 15 és 64 év közöttiek foglalkoztatási rátája 69,7 százalékos volt, 0,6 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma 41 ezer fővel volt magasabb idén novemberben, mint tavaly,

az októberi értékhez viszonyítva azonban alig változott, csupán kétezer fővel csökkent.

Fotó: Getty Images

A 15 és 74 évesek munkanélküliségi rátája 4,2 százalék volt,

0,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei harmadik negyedévben 15 ezerrel csökkent a betöltésre váró álláshelyek száma az előző év azonos időszakához képest, és közel nyolcezer fővel csökkent a kölcsönzött munkavállalók száma. Az egyéni vállalkozók nyilvántartása alapján 96,5 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét a 49. héten, a korábbi hetekhez képest több mint ötezerrel nőtt a számuk.

Uniós összehasonlításban elmondható, hogy idén októberben

Magyarország 4,3 százalékos munkanélküliségi rátája jóval alacsonyabb volt az EU 7,6 százalékos átlagánál.

A fiatalok munkanélküliségi rátája októberben Magyarország és Ausztria kivételével valamennyi uniós tagországban romlott az előző év azonos hónapjához képest. Az előző, szeptemberi hónaphoz viszonyítva azonban a tagországok közel felében – köztük Magyarországon is – javult a mutató – derült ki a KSH adataiból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.