A burgonya ára az elmúlt évtizedben 258 százalékkal emelkedett, ez volt a leggyorsabb ütemben dráguló termék Magyarországon – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Tavalyelőtt még drágább volt a krumpli, 2019-ben 3,8-szeresét kérték el a 2010-es árnak. Érdemes ezt összevetni azzal, hogy az infláció 31,9 százalék volt a 2010 és 2020 között eltelt időszakban, míg a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresete 84,5 százalékkal nőtt az évtized első kilenc évében – a 2020-as béradatot később közli a KSH, ám egyértelmű növekedés várható.
Az érzékelt infláció mindig magasabb, mint a tényleges fogyasztói árindex, mivel a vásárlók sokkal inkább észreveszik az áremelkedést, mint a csökkenést
– mondta a Világgazdaság kérdésére Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Tavaly erre egy lapáttal rátett, hogy a mért infláció 3,3 százalék volt, míg az élelmiszerek lényegesen nagyobb mértékben, 7,25 százalékkal drágultak. A szakértő rámutatott:
a pandémia miatt eltolódtak a fogyasztói szokások, arányaiban több élelmiszert vásároltunk, így még inkább érezhető volt az árak emelkedése. A tényleges inflációt azonban túlbecsülik, mivel a műszaki termékeknél nem veszik eléggé figyelembe a technikai fejlődést.
Palócz Éva rámutatott: a dohányáru rendkívül gyors, 177 százalékos drágulásában elsősorban az adóemeléseknek volt szerepük, a jövedéki adók emelése azonban a szeszes italoknál – az égetett szesz ára 67,1 százalékkal nőtt – és az üzemanyagoknál is lecsapódik.
Az érzékelt infláció hivatalos fogyasztói árindexet jelentősen meghaladó mértékére az egyik magyarázat, hogy az élelmiszerek az átlagosnál gyorsabban drágultak.
A legkiemelkedőbb példa a friss zöldségek ára: 122,4 százalékkal kellett többet fizetni értük, mint az évtized elején, az átlagos drágulási ütemnek ez közel a négyszerese.
A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint ehhez a kertészeti ágazat leépülése is hozzájárult. A párizsi, felvágott, kolbász 71,7 százalékkal, a húskonzerv 77,3 százalékkal került többe, mint tíz évvel korábban. A disznóhús átlag körül – 35,7 százalékkal – drágult, míg a baromfi ára 0,7 százalékkal csökkent, ami az elmúlt években a szárnyasokat sújtó madárinfluenza-járványok ismeretében meglepő. A népszerű húsok mérsékelt árdinamikája hozzájárult ahhoz, hogy
az élelmiszerek inflációja 46,7 százalék volt tíz év alatt.
A lakhatás szintén jelentősen drágult az elmúlt évtizedben, a lakásjavítás-karbantartás 83,4 százalékkal kerül többe a tíz évvel ezelőttinél.
A lakásárak hullámoztak, a 2013-as mélypont óta duplázódtak, de az évtized elejéhez képest is 80 százalékkal kellett többet fizetni egy lakóingatlanért 2019-ben, a koronavírus hatását csak a jövőben fogjuk megérezni
– fejtette ki Palócz Éva. Az építőanyagok ugyan dinamikusan drágultak, de a lakásárakat a munkaerő-kínálat szűkülése, a szakemberhiány határozza meg. A lakbér 48,8 százalékkal emelkedett, ami meghaladja az átlagos inflációt, viszont a keresetek növekedésétől jelentősen elmarad. A Kopint-Tárki vezetője hozzáfűzte: a lakhatáshoz tartozik, hogy a közművek olcsóbbá váltak, a rezsicsökkentés óta pedig stagnálnak az árak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.