BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dollár idén legyűrheti a világjárványt

Az új koronavírus elleni aktív védőoltási kampány és az újabb fiskális ösztönző intézkedések alátámasztják az amerikai gazdaság fellendülését az idén.

Tovább erősödött a dollár az euróhoz és a japán jenhez képest csütörtökön a nemzetközi devizapiacon az amerikai állampapírok hozamának emelkedésével párhuzamosan, mivel a befektetők egyre jobban bíznak abban, hogy az új koronavírus elleni aktív védőoltási kampány és az újabb fiskális ösztönző intézkedések alátámasztják az amerikai gazdaság fellendülését az idén – írja a Reuters.

Az amerikai állampapírok hozamának emelkedése általában erősíti a dollárt, minél magasabb a hozam, annál vonzóbb befektetési lehetőség a dollár.

A 30 éves államkötvények hozama tavaly február óta nem látott szintre, azaz 1,928 százalékra emelkedett a szerdai kereskedésben.

Veszített vonzerejéből az euró, amely egy hónapja 1,2349 dolláros szinten még közel hároméves csúcson járt, a kereskedők sorra adják fel az erősödést valószínűsítő előrejelzéseiket.

A Nomura International pénzügyi szolgáltató már bejelentette, hogy felszámolta az euró erősödésére felvett rövid távú pozícióit. A Deutsche Bank, Németország legnagyobb kereskedelmi bankja pedig arra figyelmeztetett, hogy novemberi mélypontra süllyedhet az euró dollárhoz viszonyított árfolyama.

Fotó: Getty Images

Számos befektető indította a 2021-es évet azzal a várakozással, hogy az euró erősödni fog, mivel az Európai Unió gazdasági helyreállítási programjának elindítása lökést ad a növekedésnek. Csalódást okozott azonban, hogy az Európai Unió országaiban lassabban halad a Covid-19 betegség elleni védőoltások beadása mint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Ez ugyanis fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a járványt fékező zárlatok következményeként duplaaljú recesszió alakul ki Európában.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy az európai gazdaságnak eurótízmilliárdokban mérhető kiesést okozhat az oltási kampány lassabb üteme.

Csütörtök délelőtt fél 11-kor az euró 1,1988 dolláron forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,38 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz a szerdai zárószinthez képest. December 1. óta most először került az 1,20-as küszöb alá az euró jegyzése.

A japán jenhez képest közel háromhavi csúcsra erősödött a dollár, 0,22 százalékos pluszban, 105,25 jenen forgott fél 11-kor, míg az angol font 0,35 százalékkal, 1,3597 dollárra gyengült. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 91,38 ponton, 0,3 százalékos pluszban állt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.