BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biden Covid-enyhítési terve visszavetheti a gazdasági növekedést

A rövid távú gazdaságélénkítő hatás a következő évekre fogja majd rányomni a bélyegét.

A demokrata többségű törvényhozás készen áll arra, hogy megszavazza Joe Biden amerikai elnök 1900 milliárd dolláros koronavírus-mentesítő csomagját, amely éveken át elhúzódó hatással bír majd az Amerikai Egyesült Államok gazdaságára – számolt be róla a Fox Business.

A Pennsylvaniai Egyetem Wharton Iskolájának kutatócsoportja szerdán publikált elemzésében megállapította, hogy

Biden javaslata 2021-ben 0,6 százalékkal növelheti az ország GDP-jét.

Ugyanakkor az intézkedés által okozott államadósság-növekedés hosszú távon csökkentené a GDP-t, 2022-ben 0,2 százalékkal, 2040-ig pedig további 0,3 százalékkal.

A tanulmány szerint a rövid távú gazdaságélénkítő hatás a következő évekre fogja majd rányomni a bélyegét.

Az Egyesült Államok 2020 márciusában már elfogadott egy 2200 milliárd dolláros mentőcsomagot a világjárvány hatásainak enyhítésére. Szakértők szerint azonban a gazdaság most sokkal közelebb áll a pandémia előtti kibocsátási szintet, mint tavaly tavasszal, így a mostani mentőcsomag kevesebb termelés-növekedést eredményezne.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Biden tervének részét képezné egy 1400 dolláros (valamivel több, mint 400 000 forintos) gyorssegély is. Ennek kapcsán a Penn Wharton elemzése megjegyzi, hogy a várt gazdaságösztönző hatást nem érné el, ugyanis a segélyben részesülők 73 százaléka az összeg nagy részét, vagy egészét inkább megtakarítaná, és csupán 27 százalék az, aki ténylegesen elköltené.

A gazdaság magától is képes talpra állni

– mondta Maya MacGuineas, a Felelős Költségvetési Szövetségi Bizottság elnöke. Hozzátette, hogy:

Több finanszírozásra van szükség a járvány miatti munkanélküliek támogatására, és a további elbocsátások megelőzése érdekében, de 400 milliárdos vagy 800 milliárdos lyuk kitöltéséhez nem szükséges 1900 milliárd dollárt elkölteni.

Az 1400 dolláros segély kapcsán Biden újságírói kérdésekre azt nyilatkozta, hogy nyitott a pénz jövedelemhatárainak újra tárgyalására, szigorítására.

A javaslat további elemei között szerepel a minimálbér óránkénti 15 dollárra emelése, szeptemberig heti 400 dollár kiegészítő munkanélküli ellátás biztosítása, az önkormányzatok szeptemberig történő finanszírozásának növelése, valamint az oltások terjesztésének felgyorsítására 160 milliárd dollár elkülönítése is.

Az Amerikai Egyesült Államok GDP-je 2020 utolsó negyedévében 1 százalékkal nőtt, ami elmarad a második és a harmadik negyedév 7,48 százalékos növekedésétől. A jelentős lassulás a vírus új hulláma miatti lezárások és intézkedések miatt következett be.

Az ország gazdasága 2,46 százalékkal kisebb, mint 2019 végén. A GDP 3,5 százalékkal esett vissza 2020-ban, ami hosszú évek óta a legrosszabb adat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.