BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU ontja a kötvényeket, kell a pénz

A mai kötvénykibocsátással tovább halad előre az Európai Unió finanszírozási programja, és a költekezésre szükség is van – hívta fel a figyelmet az Európai Központi Bank főközgazdásza -, mert a járvány elleni harcban Európa rosszul áll, miközben az Egyesült Állmok óriási összegekkel támogatja a kilábalást.

Óriási kereslet mellett, márciusban másodszor is kötvényeket ad el ma az Európai Unió a munkanélküliség elleni harcot olcsó hitelekkel támogató SURE program finanszírozására. A negyedéves terv ezzel teljesülhet, a program 100 milliárd eurós keretösszegének a fedezéséhez a második negyedévben még 13-14 milliárd eurós kötvénykibocsátásra lesz szükség, és Brüsszel megkezdheti

a sokkal nagyobb, 750 milliárdos kilábalási alapok finanszírozásának biztosítását – írta a Reuters.

A terv teljesüléséhez az EU-nak 13 milliárd eurónyi kell ma eladnia, és az 5- és 25-éves papírokra 81 milliárd euró értékben érkeztek ajánlatok a hírügynökség információi szerint. Az eladásra kedvező időpontban kerül sor, hiszen a héten az amerikai 10-éves államkötvény hozama – az elmúlt hónapok meredek emelkedése után – tíz bázispontot visszavonult a múlt heti 1,75 százalékos 14-hónapos csúcsról. A korábbi emelkedés feljebb rántotta az eurózóna hozamait is, de az utóbbiakat még mindig alacsonyan tartja a hatalmas kötvényvásárlási program, amit az Európai Központi Bank (EKB) tavaly indított pandémia és a válság elleni harc megkönnyítésére.

Az amerikai hozam-visszavonulót a 10-éves német állampapír is követte, és mínusz 0,35 százalék körül kereskedik.

Fotó: Shutterstock

Az EKB ráadásul a hónap elején bejelentette, hogy rá is gyorsít a vásárlásaira, és ezt meg is tette: a március 17-ével záruló egy hétben 21,1 milliárd értékű papírt vásárolt, a korábbi heti átlag 18 milliárd euróval szemben. A múlt heti 50 százalékos növekedésből nem érdemes következtetéseket levonni – mondta a CNBC-nek Philip Lane, az EKB fő közgazdásza. Hosszabb periódusokat tekintve azonban biztosan jelentős, következetes növekedés lesz, tette hozzá. A koronavírus fertőzések száma nő, a kormányok újabb zárlatintézkedéseket vezetnek be, és a jegybanknak mindent meg kell tennie, hogy alacsonyan tartsa a hitelköltségeket: hosszú és nehéz második negyedévre kell számítani – tette hozzá. Miután az Egyesült Államok hatalmas, 1900 milliárd dolláros gazdaságsegítő csomagot tett az asztalra, az óceán innenső oldalán felvetődik, eleget teszünk-e- emelte ki Lane.

Fontos átgondolkodni való ügy az európai politikai döntéshozóknak, hogy alakítsuk az európai költségvetési választ, hogy biztosak lehessünk, elegendő-e a pandémia leküzdésére

–mondta.

A piacokon tavaly eufória fogadta az EU kilábalási programját, és ha még a tervezettnél is többet kell költeni, az még nagyobb állampapír-kibocsátást jelent. Az elmúlt hónapokban a dollár meglepő erősödéséhez vezetett az euró ellenében többek közt az, hogy Európában a járványharc elhúzódása miatt későbbi és kisebb lendületű kilábalás várható az amerikainál. Néhány hete az euró az 1,2 vonal alá bukott, és azóta ugyan 1,19 környékén rekedt, de elemzők szerint nem volna meglepő a kitörés 1,15 irányába. Az EKB ugyan ezt nem bánja, hiszen az erős euró külkereskedelmi hátrányokkal járhatna, de a gyengébb euró ára az európai gazdaság folytatódó gyengélkedése. Klaas Knot, az EKB kormányzótanácsának tagja ugyanakkor hétfőn jelezte, a bank már a nyáron visszafoghatja a kötvényvásárlásokat, ha elég gyorsan halad az európai vakcinázási kampány.

Ameddig az EKB át tud nézni a vírus harmadik hullámán, az euró miatt sem indokolt aggódni

– vélte Thu Lan Nguyen, a Commerzbank devizaelemzője.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.