BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fél százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Az egy évvel korábbihoz képest a nyers adat szerint 2,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 1,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelemi forgalom az egy évvel korábbihoz viszonyítva – mutat rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye.

  • Az év első hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5 százalékkal nőtt,
  • míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,2 százalékkal,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene tavaly januárhoz viszonyítva.
  • Fotó: Shutterstock

    A 2021-es évre vonatkozó első tényadat enyhe pozitív meglepetést okozott, azonban így is inkább némi aggodalommal tekintünk a jövőbe

    - mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

    A kiskereskedelem forgalmának volumene éves alapon 2,6 százalékkal mérséklődött a nyers adatok alapján. Igaz ugyanakkor, hogy havi összevetésben 0,5 százalékos növekedést mutatott ki a KSH. A gyenge karácsonyi időszak után tehát csekély mértékben ugyan, de javulni tudott a kiskereskedelem teljesítménye – véli Virovácz Péter.

    A részleteket nézve továbbra is egyedül az élelmiszer-kiskereskedelem tud pozitív teljesítményt felmutatni a maga 1,5 százalékos év/év növekedésével (naptárhatással igazítva). Itt továbbra is a korábbiakban megszokottnál alacsonyabb, de legalább stabil növekedés mutatkozik, még a koronavírus második hulláma alatt is.

    Az otthonról munkát végzők számának további emelkedése ellenére némi javulást mutatott az üzemanyag-kiskereskedelem, ám éves összevetésben továbbra is 8,5 százalékos az elmaradás. Az előző hónaphoz mért javulás vélhetően a szabadságolási időszak végével magyarázható.

    A nem-élelmiszer kiskereskedelem némiképp magára talált, de továbbra is látszik, hogy az óvatossági megtakarítások uralják a háztartások gondolatait. Éves összevetésben 2,2 százalékkal alacsonyabb volt januárban ezen szegmens teljesítménye

    A némileg kedvezőbb kép egyértelműen az iparcikkeknek köszönhető, miközben kétszámjegyű visszaesés mutatkozik a bútor- és műszakicikk, a könyv-, számítástechnikai és a ruházati üzletekben. A csomagküldő és internet kereskedelem 36 százalékkal bővült, vagyis folyamatosan nő az online vásárlások súlya, amely már elérte a 9,4 százalékot – mondta az elemző.

    Mindent összevetve nem nevezhető tragikusnak a januári adat, és ezt a negatív teljesítményt a következő hónapok még semlegesíthetnék.

    Ugyanakkor elsősorban negatív folyamatok zajlanak az első negyedévben a fogyasztást illetően. Emelkedik a munkanélküliség, lassul a bérnövekedés üteme és a harmadik hullám is elérte hazánkat. Mindezek a fogyasztás visszafogására, a tartalékok növelésére ösztönözhetik a háztartásokat, ami így gyengítheti a kiskereskedelem teljesítményét – mondta.

    A következő hónapokban folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom fokozatos javulása, azonban a járvány harmadik hulláma miatt a nem létfontosságú üzletek nyitvatartását átmenetileg korlátozhatják, ami kisebb visszaesést okozhat – véli Suppan Gergely, a takarékbank elemzője.

    A kiskereskedelmi vállalkozások, valamint a háztartások is ugyanakkor jobban fel vannak készülve az internetes és csomagküldő kereskedelemre

    - mondta a szakértő.

    A forgalom növekedést támogatja, hogy az őszi hónapokig egyre többen tértek vissza munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba, mintegy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott fél millió forint jutalmat, júliustól 10 százalékkal emelkedett a pedagógusok, 30 százalékkal a szakiskolai oktatók, novemberben 20 százalékkal az egyészségügyi szakdolgozók bére, idén pedig érdemi béremelést kapnak az orvosok.

    Ezzel szemben az egyes szektorokban újra bevezetett korlátozások újabb elbocsátásokhoz, bércsökkentésekhez vezethet.

    Az ellentétes munkaerőpiaci folyamatokkal, ugyanakkor a teljes foglalkoztatottak esetében továbbra is dinamikus bérnövekedés (tavaly 9,7 százalékkal nőttek a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bérei, míg 6,2 százalékkal a nettó reálbér) mellett az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelmi forgalom várható stabiliálódásában, miközben a vendéglátás leállása miatt helyettesítési hatás is jelentkezett a kiskereskedelemben – mondta Suppan.

    Idén bázishatások miatt 4 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom.

    A járványhelyzet előtti szint elérése a nyári hónapokban várható a kiskereskedelemben. A külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása azonban későbbre várható, amihez elengedhetetlen a társadalmak széleskörű átoltottsága, mivel a turizmus és számos más szolgáltatás csak azt követően indulhat újra.

    Mivel a járvány előtt a hazai kiskereskedelmi forgalom közel 7 százalékát a külföldi vásárlók és a bevásárló turizmus adták, a külföldiek visszatérése később jelentőst lendületet adhat, azonban feltehetően fokozatosan valósulhat meg, mivel az európai oltási kampány jóval lassabban halad a várakozásoknál.

    Így felmerülhet, hogy oltásigazolással már a nyáron érkezhetnek turisták, azonban számok a járvány előtti évekhez képest még jelentősen elmaradhat.

    A hazai kilábalást azonban érdemben segítheti az oltási folyamat keleti vakcinák általi felgyorsítása, amivel hazánk több hónappal megelőzheti az uniós tagállamokat a nyitással – mondta.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.