BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány előtt a nyitás menetrendje

Folyamatos egyeztetés zajlik a kormány és a szakmai szervezetek között a következő hónapok ütemezéséről. Ha a kabinet jóváhagyja, pontos forgatókönyv szerint történhet a korlátozások feloldása.

Ki kell tűzni azokat a mérföldköveket, amelyek alapján felkészülhetnek a következő hónapokra azok a vállalkozások, amelyeknek akár 80-90 százalékkal is visszaesett az árbevételük

– mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, miután meghaladta a hárommilliót Magyarországon a beoltottak száma, ezáltal pedig a szigorítások további feloldásáról dönthet hamarosan a kabinet. A vállalkozásokat tömörítő szervezet vezetője leszögezte, hogy minden jobb, mint a bizonytalanság, egy fix menetrend mindenképpen kockázat- és egyben költségcsökkentő hatású lenne.

Kifejezetten fontos lenne azt is tudniuk az érintett cégeknek, hogy a különböző támogatási formákkal meddig számolhatnak, hiszen annak ismeretében tudják a működésüket pontosan megtervezni.

Perlusz László ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy fokozatosságra van szükség a nyitás megtervezése során, nem pedig radikális lépésekre. Nem az a fontos, hogy elhamarkodott döntéseket hozzunk, hanem hogy mindenki tudja, beleértve az iparágak és a kormány képviselőit is, hogy adott fázisban milyen lépések várhatók.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Magyarországnak van egy rövid távú előnye, amely biztosan fenn fog maradni a nyár végéig, az, hogy jóval nagyobb lesz az átoltottság, mint bárhol Európában. Ezt az előnyt csak akkor tudjuk megragadni, ha pontosan elmondjuk, mikor tervezzük megnyitni a határokat

– mondta lapunknak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. Mint jelezte, a dél-európai országok átoltottsága valószínűleg csak a nyár végére éri el a magyar szintet, épp ezért Magyarország esetében hasznos lenne, ha ismertek lennének a beutazási szabályok, főleg annak fényében, hogy a versenytárs országok már konkrét javaslatokat fogalmaztak meg külföldi beutazókra.

A budapesti idegenforgalom szempontjából pedig kiemelt jelentősége van, hogy miképp utazhatnak külföldiek üdülési célból Magyarországra

– hívta fel a figyelmet az elnök. A kormánynak eljuttatott javaslataik is azt a célt szolgálják, hogy Magyarország használja ki azt az előnyt, hogy átoltottságban sokkal előrébb jár, mint a környező országok.

Gál Pál Zoltán úgy vázolta fel a következő hónapok várható menetrendjét, hogy az első mérföldkő a turizmus-vendéglátás szektorban a szolgáltatásnyújtás megindítása lehet, majd azt követően jöhet a nyári főszezonra vonatkozó utazási szabályok kialakítása. További lépés a rendezvények megtartása lehet, akár abban a formában is, ahogy tavaly az 500 fős létszámkorlát volt megállapítva, a nyár végén pedig nagyobb fesztiválokra is sor kerülhet. Perlusz László szerint döntés egyelőre nem született, várhatón heteken belül ismerteti a kormány a korlátozások feloldásának további ütemezését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.