BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az államtitkár tételesen cáfolja a Népszava állításait

Egy, az idei évi költségvetés módosításáról szóló cikkel kapcsolatban több állítást is cáfolt, és szakmailag pontatlannak tart Banai Péter Benő.

Egy, az idei évi költségvetés módosításáról szóló Népszava cikkel kapcsolatban több állítást is cáfolt, és szakmailag pontatlannak tart Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az államtitkár kifogásolta többek között azt az állítást, hogy „a Költségvetési Tanács a nemrég nyilvánosságra hozott hivatalos véleményében felszólította kormányt, hogy ne trükközzön a hiányszámmal, hanem azt pontosan mutassa be a törvényhozásnak, ám láthatóan a KT szokatlan dörgedelemének eddig semmi foganatja nem volt.

A valóság szerinte ezzel szemben az, hogy az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatban a Kormány a Költségvetési Tanács javaslatait a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vette, mind a normaszövegben, mind az indokolásban történtek ennek érdekében érdemi módosítások, reakciók.

Banai Péter jenő szerint az, hogy ”a kormány úgy emelné meg a hiányt 2400 milliárd forinttal, hogy nem árulja el, mire fordítaná a pénz java részét„, sem állja meg a helyét.

Az általános indokolásban a kormány részletesen, táblázatos formában bemutatja az eredeti 2,9 százalékos hiánycél és a várható 7,5 százalékos hiány közti eltéréseket.

📢Ismét ferdít a Népszava: a 2021-es költségvetés módosításáról adott közre egy szakmaiságot nélkülöző cikket.

Az...

Közzétette: Pénzügyminisztérium2021. április 23., péntek

 

Az cikk hiányolja a törvényjavaslatból, hogy egyes beruházásokat ”ki, hol és mennyiből épít„.

Míg az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a főbb szakpolitikai célokról a költségvetési törvény fejezeti kötetében található leírás. A költségvetési előirányzatok kezelői szerződnek a feladatok elvégzésére. Arról nem a költségvetési törvénynek, vagy a költségvetési törvény módosításának kell szólnia, hogy milyen szerződéses kötelmekbe lépnek bele az előirányzatok kezelői. A költségvetés arról szól, hogy a szerződésre jogosultaknak mennyi forrása van erre a feladatra.

A cikk vége szerint ”a Költségvetési Tanács kérésére az indoklásban a kormány elárulta, hogy mire is kell neki plusz 2400 milliárd forint egy része.„ Míg az írás elején még ezt állította, hogy ”a Költségvetési Tanács kérésének semmi foganatja nem volt.„ Ezek szerint mégis? – vetette fel a kérdést a politikus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.