BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az akkumulátoripar és az autógyártás húzta az ipart

Márciusban 16,5 százalékkal nőtt a termelés, az első negyedévet 4 százalékos bővüléssel zárta a szektor.

Márciusban 16,5 százalékkal nőtt az ipari termelés 2020 azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből . Februárhoz képest 0,4 százalékkal bővült a szektor. A 2020 áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett a termelés. 2021 első negyedévében 4 százalékkal nőtt az ipari termelés, különösen az export teljesített jól.

A feldolgozóipar gerincét adó járműgyártás 28,1 százalékkal nőtt egy év alatt.

A második legmeghatározóbb ágazat, az akkumulátorokat magában foglaló villamos berendezés gyártása 37,3 százalékkal emelkedett. A gumigyártás 14,4 százalékkal bővült, a vegyipar 14,3 százalékkal nőtt. A legnagyobb, 53,3 százalékos mértékben a kokszgyártás-kőolaj-feldolgozás ágazat nőtt, azonban ennek az ágazatnak viszonylag kicsi a súlya a feldolgozóiparon belül.

Fotó: Shutterstock

Az ipari export 21 százalékkal haladta meg márciusban a 2020 azonos időszakit. Ebben a járműkivitel 34 százalékos bővülésének és a számítógép-elektronikai-optikai termékexport 15,2 százalékos emelkedésének volt a legmeghatározóbb szerepe.

A belföldi értékesítés 10,6 százalékkal nőtt.

Kilőtt az infláció áprilisban

A dohány és az üzemanyag drágulása 5 százalék fölé nyomta a fogyasztói árak emelkedését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.