BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványosan javul az amerikai munkaerőpiac

A munkaerőpiac messze van attól, hogy kiheverje a koronavírus-járvány okozta károkat, de a helyzet az elmúlt hetekben egyre gyorsabban javul.

Az Egyesült Államokban 498 ezer új munkanélküli-segély iránti kérelmet nyújtottak be a múlt héten, majdnem százezerrel kevesebbet az előző hetinél;

a Dow Jones elemzői 527 ezret vártak.

Bár a munkaerőpiac még messze van attól, hogy kiheverje a koronavírus-járvány okozta károkat, de a helyzet az elmúlt hetekben egyre gyorsabban javul, ahogy fokozatosan enyhítik a korábban bevezetett korlátozásokat. A munkaügyi minisztérium pénteken hozza nyilvánosságra az április foglalkoztatási adatokat, amely a szakértők várakozásai szerint azt mutatja majd, hogy

a múlt hónapban újabb egymillió új munkahelyet teremtettek az országban. Az új álláshelyek száma valószínűleg a vendéglátóiparban bővül a leggyorsabban – ez a szektor szenvedte meg a járványt is a legjobban.

Fotó: Getty Images

Egy másik, csütörtökön nyilvánosságra hozott adat szerint az első negyedévben 5,4 százalékkal nőtt a munkatermelékenység a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban. Ez jóval meghaladja a Dow Jones 4,5 százalékos várakozásait. A munkaköltségek viszont csak 0,3 százalékkal csökkentek a várt egy százalék helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.