BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csaknem százmilliárd ment el a járvány okozta károk kezelésére

Az államháztartás központi alrendszere augusztus végére 1900,7 milliárd forintos hiánnyal zárt.

2021 második negyedévében rekordmértékben, 17,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az egy évvel korábbihoz képest, miközben a foglalkoztatottak száma átlépte a 4 millió 700 ezer főt. Ezek az adatok is jelzik, hogy eredményes a támogató költségvetési politika, amely az adócsökkentésekre, a munkahelyteremtésre, a beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épül. Mindezek eredményeként a központi alrendszer augusztus végére 1900,7 milliárd forintos hiánnyal zárt.

2021 első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1900,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1717,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 221,2 milliárdos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 37,6 milliárdos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 2261,3 milliárdot tett ki.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

2021 augusztusában a központi alrendszer hiánya 97,0 milliárd, az előző évi azonos havi deficit közel hasonló, 96,3 milliárd forint volt.

A hazai kiadások közül

  • a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd,
  • a közlekedési ágazati programokra 134,7 milliárd,
  • a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 92,2 milliárd forintot fordított a kormány.

Jelentősek továbbá a Magyar falu programra (61,7 milliárd forint), a vasúti fejlesztésekre (60,2 milliárd) vagy a Modern városok program céljaira (51,1 milliárd) biztosított források is.

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében – hasonlóan az előző évhez – a családi támogatások szeptemberben esedékes összegét is augusztusban kapták meg az érintett családok az augusztus hónapban esedékes összeg mellett. Mindez 32,2 milliárd forintos kiadást jelentett.

A költségvetés a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat továbbra is biztosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.