A nyers tej termelői átlagára kilogrammra vetítve 112,65 forint volt idén szeptemberben – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A fehérjetartalom 0,09 és a zsírtartalom 0,17 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos emelkedése mellett a nyers tej átlagára a múlt hónapban 3 százalékkal nőtt augusztushoz képest, és 10 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.
Nyers tejből idén szeptemberben az előző havi mennyiségnél 3 százalékkal kevesebbet, míg a 2020. szeptemberinél 4 százalékkal többet vásároltak fel.
A kiviteli ár 123,97 forint volt kilogrammonként a múlt hónapban, az előző havihoz képest 8 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 10 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. A nyerstej-export szeptemberben 5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az AKI adatai szerint éves alapon ennél mérsékeltebb volt az átadási árak növekedése: a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a gyümölcsös joghurt (plusz 6 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (plusz 4 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej, a kefir és a tejföl (egyaránt plusz 3 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (egyaránt plusz 2 százalék), a tehéntúró, az ömlesztett sajt és a natúr joghurt (egyaránt plusz 1 százalék) feldolgozói értékesítési ára, a trappista sajté, az adagolt vajé és a vajkrémé stagnált. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (plusz 4 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT- (tartós) dobozos tej (plusz 3 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé stagnált.
Eközben a nyers tej termelői ára – nemzeti valutában kifejezve – az Egyesült Államokban 5 százalékkal csökkent, míg az Európai Unióban 10 százalékkal nőtt 2021 augusztusában az egy évvel korábbihoz képest.
A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára a 41. héten az egy évvel korábbinál 41 százalékkal, a teljes tejporé 25 százalékkal, a cheddar sajté 15 százalékkal, a sovány tejporé 10 százalékkal volt magasabb. Új-Zélandon a június–augusztusi időszakban 2,4 százalékkal csökkent a tejtermelés az előző év azonos időszakához képest.
A nyers tej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 16–42. hét között 37 százalékkal 44,5 euróra nőtt 100 kilogrammonként. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 16–36. hét között 30 százalékkal nőtt, majd nem változott jelentősen, a 41. héten 45 euróba került 100 kilogramm. Az olaszországi Veronában a nyers tej spot piaci ára október 18-án áfa nélkül, szállítási költséggel 44,5 euró per 100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyers tejé 46,5, a fölözötté 28,5, a tejszíné 267 euró 100 kilogrammonként, az Európai Unióból származó tejszíné 267,5 euró per 100 kilogramm volt.
A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ havi rendszerességgel közzéteszi a nyers tej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkoztatva. Az alapanyagérték tükrözi a nyers tej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. Ezek alapján a zsírérték 17 százalékkal, a fehérjeérték 30 százalékkal nőtt, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 25 százalékkal volt magasabb 2021 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.