BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradt az alacsony ipari kibocsátás

A KSH nem változtatott a korábbi első becslésén.

Helyben hagyta első becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), szeptemberben mindössze 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,6 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása nőtt. 

Fotó: Krizsán Csaba

A megtorpanó volumen az elemzőket is meglepte, az első becslés után többen is úgy látták, hogy az ipari kibocsátás falba ütközött. Ezt elsősorban a legnagyobb súlyú járműgyártás nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások következtében jelentős, 34 százalékos visszaesése okozta. 

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 júliusához képest 2,7 százalékkal csökkent. 

Az ipari export volumene 0,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 23 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 33, a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásáé 5,8 százalékkal visszaesett. 

Az ipar belföldi értékesítése 15,8, a feldolgozóiparé 15,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 1,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,1, a csekély súlyú bányászaté 40 százalékkal bővült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.