BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még pályázhatnak, akik földhővel fűtenének

A pályázattal a kiíró hosszú távon kívánja ösztönözni a geotermikus alapú energiafelhasználást.

Módosult feltételekkel várja a felkínált geotermikus vagyon kiaknázására vonatkozó, elektronikus formában készített pályázatokat a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ). A sikeres pályázók között 6 milliárd forint osztható el, ami legalább három, illetve legfeljebb 30 nyertes kihirdetését teszi lehetővé annak alapján, hogy a támogatás alsó határa százmillió, a felső pedig kétmilliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozású. A pályázat tíz szakaszból áll, az utolsó 2023. december 31-én zárul. Az eredeti kiírás június 8-án született meg, és már a harmadik szakasz zajlik.

Fotó: Shutterstock

A támogatásból a beruházás költségeinek legfeljebb 30 százaléka fedezhető a termelésre alkalmas területeken, a részben alkalmasokon pedig 40 százaléka. A termelésre nem megfelelő területeken a támogatás intenzitása legfeljebb 60 százalékos, ha a kiszemelt terület Észak-Magyarországon, az Észak- vagy a Dél-Alföldön, vagy a három dunántúli régió valamelyikében van, illetve – ha a pályázó kisvállalkozás – a további régiókban is. Ezekben, vagyis Közép-Magyarországon a nagyvállalatok 45, a középvállalatok 55 százaléknyi pénzhez juthatnak, míg Közép-Magyarország egyes, kiemelt területein 50, illetve 60 százalék a támogatás.

A pályázattal a kiíró hosszú távon kívánja ösztönözni a geotermikus alapú energiafelhasználást az energetikai célú geotermikus fúrás pénzügyi kockázatainak csökkentésével. Ennek megfelelően támogatható az új geotermikus kapacitások létesítése, vagy meglévő hazaiak bővítése. Támogatható az érvényes vízjogi létesítési vagy üzemelési engedéllyel rendelkező termelőkúthoz tartozó geotermikus visszasajtoló kút létesítése is, továbbá a használatban lévő geotermikus termelőkút és/vagy visszasajtoló kút átalakítása, felújítása, de a támogatással használaton kívüli kutak is átalakíthatók, vagy felújíthatók. A kutak mindegyikének a felszíntől legalább ezer, legfeljebb 2500 méter mélyre kell leérnie. Támogatható végül az összekötő vezetékek létesítése, illetve gyűjtő és kútbekötő vezetékek építése a termelői hőközpontig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.