A szeptemberi mínusz 138,4 milliárd forint után októberben még nagyobb mínusszal zárt a folyó fizetési mérleg egyenlege – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikájából. 

A mérleg októberben mínusz 295 milliárd forinton zárt, miután a bevételi oldal 4248,3, a kiadás pedig 4543,2 milliárd forintot ért el. 

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke kedden már megszólalt a monetáris tanács utáni sajtótájékoztatóján a folyó fizetési mérleggel kapcsolatban. Azt mondta: a folyó fizetési mérleg egyenlege várhatóan gyorsan javul majd az ellátási láncok helyreállásával. 

A folyó fizetési mérlegre több dolog is hat egyszerre. A világpiaci nyersanyagok ára jelentősen emelkedett, ez még 2022-re is kihatással lehet. Az viszont várhatóan visszaáll egy magasabb szintre és ezzel gyorsan javul majd a mérleg, 2023-24-re ismét többletet vár az MNB 

- mondta Virág Barnabás. 

Az áruknál a bevételi oldal és a kiadás is emelkedett, előbbi 3211,2 milliárdra, utóbbi pedig 3520,5 milliárd forintra nőtt, így az egyenlege mínusz 309,3 milliárd forinttal járul hozzá a folyó fizetési mérleg végső számaihoz. 

Ezt ezúttal a szolgáltatások sem tudták ellensúlyozni, míg szeptemberben az áruk és szolgáltatások fülön 52 milliárd forint plusz szerepelt, most 130,8 milliárdos mínusz. 

A külfölddel szembeni finanszírozási képesség is nagyot romlott szeptemberhez képest, igaz, az augusztusi adatoktól még elmarad az októberi egyenleg. 

A legnagyobb mínuszt azonban a tartalékeszközök között szereplő értékpapírok okozták, amelyek a szeptemberi plusz 965,1 milliárd forinthoz képest októberben már mínusz 1107,5 milliárd forintot tettek hozzá – azaz inkább vettek el – a folyó fizetési mérleg egyenlegéből.