BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az autóipar gyengélkedése ellenére nőtt az ipari kibocsátás márciusban

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 22 százalékát képviselő járműgyártás 13,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.

Márciusában az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott - erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mért KSH, viszont a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 22 százalékát képviselő járműgyártás 13,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 20, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,3 százalékkal csökkent.

A termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,2 százalékkal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal bővült.

Győr REHAU gyára munkás, autóipar, dolgozó, munkaerő
Fotó: Földi D. Attila / Világgazdaság

A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,2 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként. Összesen három alágazatban csökkent a termelés, leginkább a kis súlyú dohánytermék gyártásában (–10,4 százalék). A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 2,5 százalékkal mérséklődött, míg a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása 32 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipari exportértékesítés 27 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 18,2 százalékkal visszaesett.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (–0,6 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (–12,8 százalék) csökkent. A többi régióban 0,4 és 18,5 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban. 

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt a 2021. márciusinál. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 1,5 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány március végén 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.