BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán egyeztet Macronnal olajügyben

A francia Európa-ügyi miniszter szerint az Európai Unió tagállamai ezen a héten megegyezhetnek a bizottság olajembargós javaslatáról.

Clément Beaune francia EU-ügyi miniszter az  LCI televíziónak beszélt arról, hogy a héten megegyezhetnek a tagállamok az olajembargó ügyében, egyúttal jelezte, hogy 

Emmanuel Macron francia elnöknek még a nap folyamán beszélnie kell Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel

– írja devdiscourse.com.

A lap megjegyzi, hogy Magyarország a leghangosabb kritikusa az orosz olajjal szembeni embargónak. Emiatt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn személyesen tárgyalt Orbán Viktorral

French President Emmanuel Macron (R) shakes hand with Hungary's Prime minister Viktor Orban at the Elysee presidential palace before a meeting on October 11, 2019 in Paris. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Fotó: Ludovic MARIN / AFP

A találkozót mindkét fél előrelépésként értékelte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy némi előrehaladást elértek, ugyanakkor leszögezte, hogy nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján.  Megismételte, hogy a brüsszeli szankciós csomag hatalmas problémákat okozna Magyarországnak, amely azonnal veszélybe sodorná hazánk ellátásbiztonságot. 

Mint ismert, egy hete jelentette be Von der Leyen elnök, hogy a bizottság fél éven belül kivezetné az orosz kőolajat az európai energiahordozók közül, Magyarország és Szlovákia pedig erre másfél év haladékot kapna. Sajtóhírek szerint nem csak az érintett tagállamok, hanem Csehország és Bulgária szintén jelezte fenntartásait. A magyar miniszterelnök is sietett hazánk álláspontját egyértelművé tenni, a péntek reggeli rádióinterjújában a gazdaságra ledobott atombombához hasonlította a szankciós csomagot, jelezve, hogy ebben a formájában nem tudja megszavazni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.