BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar agrárminisztérium Brüsszelhez fordul az aszályhelyzet miatt

A rendkívüli aszályhelyzet miatt a növénytermesztők mellett az állattartók is súlyos károkat szenvednek el.

Az aszályhelyzet miatt az Agrárminisztérium az Európai Bizottsághoz fordul az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők érdekében

 – közölte Nagy István agrárminiszter a tárca hétfői közleménye szerint. 

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

a hazánkat sújtó rendkívüli aszályhelyzet miatt a növénytermesztők mellett az állattartók is súlyos károkat szenvednek el. A takarmány előállításához szükséges terméshozamok ugyanis messze a normális mennyiség alatt maradnak. 

Az agrártárca minden lehetséges eszközzel küzd ebben a nehéz helyzetben annak érdekében, hogy csökkenjenek a mezőgazdasággal foglalkozó gazdaságok veszteségei – tette hozzá. 

20220304 Dunaharaszti Paraszt Sajt Farmon tartott sajtótájékoztató, hogy újra pályázható az állattartó telepek fejlesztését támogató pályázat.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A tárcavezető kiemelte, 

a küzdelem egyik lépéseként hazánk soron kívüli engedélyt kért az Európai Bizottságtól az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) érintett gyepterületekhez kapcsolódó időbeli kaszálási korlátozások feloldására. 

Nagy István abban bízik, hogy a bizottság felméri a helyzet valódi súlyát, és az állatok ellátása érdekében lehetőséget ad az időbeli korlátozások mérséklésére. A tervezett intézkedéssel – ha azt a bizottság jóváhagyja – enyhíthetünk a gazdálkodók gondjain, annak ellenére, hogy az aszállyal érintett területekről már csak csökkent értékű takarmány nyerhető ki – mondta a miniszter. 

A tárcavezető kitért arra is, hogy a magyar agrárium és élelmiszer-ellátás biztonságának fenntartása nemzetstratégiai jelentőségű ügy, hiszen az önellátás képessége a társadalmi stabilitás fontos pillére. A mezőgazdaság szereplői kitartó és elkötelezett munkájukkal erős és válságálló ágazatot tudhatnak magukénak, melynek működtetésében a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására – mondta Nagy István.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.