BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjelentek a kormányzati kiadáscsökkentés részletei

Több százmilliárd forintnyi előirányzat-csökkentést és zárolást rendelt el a kormány a költségvetési fejezeteket érintő államháztartási stabilizációs intézkedésekről szóló, a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent határozatában.

A minisztériumoknál, valamint a kormány irányítása alá tartozó hivataloknál és pénzügyi alapoknál több mint 415 milliárd forintot zárol a kabinet július 20-i határidővel. Ezek között a legjelentősebb tétel 75,6 milliárd forint befagyasztása a Technológiai és Ipari Minisztérium a költségvetésében. Ugyanez a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség esetében 66-66 milliárd, a Miniszterelnöki Kabinetirodánál 45 milliárd. A Pénzügyminisztériumnál 30 milliárdot, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál 28 milliárdot, az agrár-, a külügyi és a honvédelmi tárcánál pedig 20-20 milliárd forint körüli összeget vesznek zár alá.

Forrásokat zárolnak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapban, valamint a Bethlen Gábor Alapban is. A nyugdíjbiztosítási, a rezsi-, valamint a honvédelmi alapra nem vonatkozik az intézkedés.

Az előirányzat-csökkentések érintik például a Paks II. Zrt. tőkeemelését – ezt százmilliárd forinttal vágják vissza –, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos kiadásokat (mínusz 14,2 milliárd), a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettséget (mínusz 12 milliárd), az Eximbank Zrt. tőkeemelését (mínusz 10 milliárd), a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokat (mínusz 5 milliárd), valamint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatását is (mínusz 3 milliárd).

Külügyminisztérium
Fotó: Róka László / MTI

A kormány egyúttal felkérte azon fejezetet irányító szervek vezetőit, amelyeknél az  előirányzati főösszeg csökkentése az Országgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik, hogy tegyék meg felajánlásukat az idei államháztartási egyensúly megőrzésének biztosításához.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az extraprofit-különadó bejelentésekor közölte, hogy a bevételnövelés mellett az állami kiadások csökkentése is cél, ennek részeként átütemeznek több állami beruházást, és lefaragják a minisztériumok költségvetését is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.