BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rezsicsökkentés: égtek a vonalak és záporoztak az e-mailek a Technológiai és Ipari Minisztériumba

Kérem, hogy ezt a nyugalmat őrizzük most meg, várjuk meg, milyen konkrét intézkedések lépnek életbe, és bízzunk abban, hogy minél előbb véget ér a háború – írta az államtitkár.

Az utóbbi napokban égtek a vonalak és záporoztak az e-mailek és a kérdések a Technológiai és Ipari Minisztérium különböző fórumaira is. Sokan bizonyára elővették a csekkeket, és elkezdték számolgatni, hogy vajon átlagfogyasztónak számítanak-e, jogosultak lesznek-e továbbra is a rezsicsökkentett szolgáltatásokra – olvasható Steiner Attila, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében.

Az államtitkár felhívja a figyelmet arra, hogy a részletszabályozások még jelenleg is kidolgozás alatt vannak, az állampolgári visszajelzések figyelembevételével. A pénteken felállított energia-veszélyhelyzeti operatív törzs pedig szintén azt mutatja, hogy a kormány minden erejével azon van, hogy a magyar családoknak biztosítsa télire a szükséges energiaellátást, és annak megfizethetőségét – tette hozzá.

Kérem, hogy ezt a nyugalmat őrizzük most meg, várjuk meg, milyen konkrét intézkedések lépnek életbe, és bízzunk abban, hogy minél előbb véget ér a háború, beköszönt a béke, és vele együtt egy energiaválságtól mentes, új korszak is – normalizálódott árakkal

– folytatta az államtitkár.

Steiner Attila arra kéri követőit, hogy gondoljanak bele abba, 2013 óta, immáron 9. éve fizetnek a magyar emberek kedvezményes, az állam által korrigált árat az energiáért, a világpiaci ár töredékéért – ami, úgy hiszem, az egész világon egyedülálló.

A csekkeken mindenhol fel van tüntetve, mennyit spórolt a fogyasztó a rezsicsökkentéssel, sokaknak ez az összeg százezrekben, de inkább milliókban mérhető a bevezetés óta.

Budapest, 2022. július 13.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) beszél a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. Balról Kovács József nemzeti információs államtitkár, nemzetbiztonsági főtanácsadó (b), Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos (b2), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b4), Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár (b5, takarva) és Tuzson Bence kormányzati államtikár. Jobbról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j3), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2), Palkovics László technológiai és ipari miniszter (j) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j4). A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo / MTI

Felsorolása szerint, azt biztosan kijelenthetjük, hogy: 

  • a rezsicsökkentés nélkül átlagosan 182 000 Ft-ot kellene fizetnie egy magyar háztartásnak a villanyért és a gázért havonta – és kellett volna fizetni már eddig is, ha a kormány nem intézkedik, illetve
  • a baloldal rengetegszer emelt az árakon a regnálásuk alatt, és most is eltörölte volna a rezsicsökkentést, ha kormányra jutnak.
  • Mindeközben Európában jelenleg 6-szor többet kell fizetni a gázért és 5-ször többet az áramért.

A lassan emelkedő piaci árak mellett nálunk folyamatosan maradt a rezsicsökkentés, aminek köszönhetően sok éven át a magyar családok fizették a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat az egész kontinensen.

Itt a háborúk kora, lépni kell, de marad a rezsicsökkentés

A️z államtitkár szerint egy dolgot nem láttunk, nem láthattunk előre: idén február 24-én, az ukrajnai invázióval a háborúk kora érkezett el. A háború és az arra adott brüsszeli elhibázott szankciós válaszok következtében az energiahelyzet egész Európában rendkívül nehéz, és most Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy a kormány is energia-veszélyhelyzetet kell, hogy hirdessen.

️Véleménye szerint a csütörtökön bejelentett rendkívüli intézkedésekkel tudja biztosítani a kormány azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, és a rezsicsökkentés a továbbiakban is fenntartható legyen. ️Ha ezt nem így tennénk, akkor a teljes rezsicsökkentési politikát meg kellene szüntetni. 

Óriási segítség marad a rezsicsökkentés

Az átlagfogyasztásig ezek után is mindenki havonta körülbelül 159 000 forintot, míg éves szinten 1,9 millió forintot spórol meg a rezsicsökkentés fenntartásával. HOGYAN?

  • Az átlaggázszámla rezsicsökkentéssel 15 833 Ft, anélkül 131 441 Ft lenne.
  • Az átlagvillanyszámla rezsicsökkentéssel 7750 Ft, anélkül 50 833 Ft lenne.
  • Az átlagfogyasztó továbbra is 15 833 Ft-ot, illetve 7750 Ft-ot fog fizetni a gázért és az áramért.

️Így jön ki a havi 159 000 Ft-os megtakarítás – ami megmarad majd ezután is a családok többségének.

Az emelkedő, de az átlagfogyasztás szintjéig még mindig korlátozott lakossági rezsiköltségek valószínűsíthetően még így is a legalacsonyabbak között lesznek a mai európai árkörnyezetben. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.