BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szálka a szemünkben: hétezer forint a halászlé Baján

A háborús infláció a bográcsokba is beszivárog Baján, mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki enne egy jót a hagyományos halfőző fesztiválra látogatva.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben nem rendezték meg a Bajai Halfőző Fesztivált, ezért az idei eseményt – amely immár a 25. – a szokásosnál is nagyobb figyelem övezi.

A közös tűzgyújtással este hatkor kezdődik a főzés a Szentháromság téren, de már ebédidőben is tömve voltak a helyi éttermek, különösen a halászcsárdák.

A nehéz gazdasági helyzet a vendéglátósokat éppúgy sújtja, mint bárki mást, egy tömegrendezvény idején azonban könnyebb beépíteni a megemelkedett költségeket az árakba.

Több helyen is azzal lehet szembesülni, hogy az étlap-itallap kifejezetten ennek a hétvégének szól: a halászlé ára például az egyik ismert csárdában 3950 és 6990 forint között szóródik. Az előbbi a tészta nélküli alapváltozat pontyból, az utóbbi a vegyes halászlé harcsa- és pontyszelettel, tésztával. A haltöpörtyű ára ugyancsak az alapanyagtól függően 2490 vagy 2990 forint, a drágább nem pontyból, hanem szürkeharcsából készül. Egy harcsapaprikás is majd 5000 forint túrós csuszával, a magvas köntösben kínált filézett süllő ára viszont megáll 4000 alatt.

halászlé
Fotó: Török János / MW

Ezzel együtt érdemes ellátogatni Bajára, hiszen a halászlé itt nem pusztán egy kedvelt étel, hanem szinte már vallás, de a 400 forint feletti euróárfolyam és a 10 százalékot tartósan meghaladó infláció idején lassan sehol sem érdemes „olcsó vidéki mulatságra” számítani. Itt sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.