BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az exkatásokon segítene a BKIK

Az iparkamara javaslatokat dolgoz ki a katát elhagyni kényszerülő vállalkozások számára.

Javaslatokat dolgoz ki az új kata egyes részszabályainak észszerűsítésére és a katatörvény hatálya alól kikerülő vállalkozások helyzetének rendezésére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) – derül ki a szervezet keddi közleményéből.

Mint írják, a szakmai javaslatok a kamara 5000 fős katás vállalkozói kutatásán alapulnak, és főként az egyszerűsítést, a társadalombiztosítási kockázatok csökkentését célozzák. A BKIK szerint a felmérésükből kiderül, hogy a vállalkozók jókora hányada szerint 

az egyszerűsített adózás kérdését rendezni kell, de ezt a katatörvény jelenleg elfogadott formájával nem sikerült széles rétegek számára megnyugtatóan intézni.

Business Team Meeting to brainstorming and discuss to audit finance planning sales. Financial advisor teamwork and accounting concept.
Fotó: Shutterstock

Ezért a szervezet elnöksége úgy határozott, hogy három nagy problémakörben – a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások, a többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozások és a mellékállásban vállalkozók helyzetére – dolgozzák ki a konkrét javaslatokat.

Mint írják, a többségében a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások esetében az Európai Unió illetékeseinél kezdeményezni szükséges az áfa alanyi mentesség határának 18 millió forintra emelését. Lehetővé tennék továbbá, hogy az új katában maradó vállalkozások az árbevétel egy meghatározott részéig üzleti ügyfeleiket is kiszolgálják. Ezek mellett 

bevezetnének egy választható, havi százezer forintos kataadómértéket is, amely a minimálbérnek megfelelő tb-jogosultságot hozna létre.

Azon mikrovállalkozásoknak, amelyek főként cégek számára nyújtanak szolgáltatást, a katánál magasabb havi összegű, egyszerűsített adóforma bevezetését, egy egyszerűsített adóformát javasolnának, de az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) számukra alkalmazható részbeni átalakítását is elképzelhetőnek tartják. Az iparkamara szerint a mellékállásban vállalkozók számára az átalányadó jó megoldás, viszont érdemes megfontolni ezen adónem esetében az adminisztráció egyszerűsítését.

A végső javaslataikat széles körű kamarai egyeztetést követően teszik majd meg. A javaslatok mellett információs csomagokkal, valamint egy augusztusi, az adónemváltási lehetőségek felvázolására és megtárgyalására szervezett konferenciával is segítik a katából kikerülő vállalkozásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.