Az idei év különlegesen nehéz az édesipar számára is, de a szaloncukor annyiban kedvezőbb helyzetben volt, hogy mivel nyáron gyártják, kisebb volt az inflációs nyomás – mondta az Év Szaloncukra 2022 díjátadója alkalmából szervezett rendezvényen Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. A szaloncukorhoz használt alapanyagok órási mértékben drágultak, de ez az idei szezont még nem teljesen érinti. A cukor ára például szeptemberben tonnánként 500-550 euró volt, az októberi példátlan áremelkedés következtében majdnem 1100 euróra drágult. Szintén duplázódott a főként a zselés szaloncukrokhoz használt glükózszirup ára is, de a többi alapanyag és a csomagolóanyagok ára is nagyot nőtt.
A szövetség várakozása szerint a szaloncukrok ára 15-20 százalékkal emelkedik a tavalyihoz képest. Alapesetben egy háztartás egy kiló szaloncukrot vásárol, de Sánta Sándor szerint az idén valamelyest kevesebbet, noha ezt az eddigi fogyasztási adatok nem támasztják alá – tette hozzá.
A középkategóriás szaloncukrok kilónként 4-5 ezer, a prémiumminőségűek pedig 10-12 ezer forintba kerülnek.
A tapasztalat az, hogy a fogyasztók csak nehezen engednek a minőségből, ezért is számít a szövetség inkább a mennyiség mérséklődésére.
Drágább lett a csokimikulás, pedig a mostani kínálat még az olcsó cukorból készültA most kapható szaloncukrok, csokimikulások, adventi naptárak már nyáron elkészültek, így ezek még „csak” 15-20 százalékkal drágultak. |
A piacra kerülő szaloncukrok kétharmada a leginkább kedvelt zselés , a piac fennmaradó részén a kókuszos, a karamellás, a marcipános, a mogyorókrémes és az egyéb különlegességek osztoznak. Idén a sós karamell íz lett különösen népszerű, de – ahogyan az az Év Szaloncukra versenyből is látszik – az élményt adó különlegességek is előretörnek.
A vásárlók minőségi elvárásainak erősödése odáig juttatta a szaloncukorpiacot, hogy már a középkategóriás termékeknél is valódi csokoládéval dolgoznak. Szintén idei trend a bio-, vegán-, organikus és funkcionális élelmiszerként is szolgáló szaloncukrok határozottabb megjelenése a piacon – mondta Sánta Sándor.
Ugyanakkor hiába a zselés íz a legnépszerűbb, az Év Szaloncukra verseny díjazottjai közé az ilyen típusú termékek idén sem tudtak bekerülni – derült ki Kovács Ádám és Kovács Gergely, a verseny projektgazdái előadásából. A győztes forralt boros szaloncukorról készítője, Balogh László elmondta, hogy borként a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Akutyafáját elnevezésű cuvée-jét használták, és saját tesztjük szerint három szem forralt boros szaloncukor után sem színeződött el a szonda.
A díjazottak:
Az Év Szaloncukra győztesei:
1. Kézműves Cukrászda Gyula – forralt boros szaloncukor
2. Promenád Kávéház – Frizzy mogyorós-robbanócukorkás szaloncukor
3. Stühmer – körtés-muskotályos szaloncukor
Az Év kézműves szaloncukrai:
1. Keszthelyi Sütibolt – mézeskalács ízesítésű szaloncukor ropogós kekszdarabokkal
2. Sulyán Cukrászda – Sacher-torta-szaloncukor
3. Szent Korona Cukrászda – pisztáciakrémes szaloncukor fehér csokoládéban
Az Év vegán szaloncukrai:
1. Damniczki Cukrászda – birsalmás szaloncukor
2. Lissé – meggyes zselés vegán szaloncukor
3. Lidl – citromos-narancsos vegán szaloncukor
Az Év kedvező árú szaloncukra (699 forint/100 gramm alatti árkategóriában):
1. Tesco – karamellkrémmel töltött szaloncukor
2. Chocofive – robbanócukros szaloncukor
3. Penny Market – Choco’la belga étcsokoládéval mártott meggyes, laktózmentes vegán szaloncukor, hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel
A legjobb kókuszos szaloncukor: Forfino – kókuszos krémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor: Gyulai Kézműves Cukrászda – Gianduja szaloncukor
A legjobb karamellás szaloncukor: Promenád Kávéház – Karamell Gold szaloncukor
A legjobb tej/vajkaramellás szaloncukor: Szent Korona Cukrászda – tejkaramellás szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Sulyán Cukrászda – mézes narancsos marcipán szaloncukor
A legjobb narancsos szaloncukor: Demeter Chocolate – narancs-kardamomos szaloncukor
A legjobb pisztáciás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt –pisztáciás szaloncukor fehér csokoládéban meggydarabokkal
Az Év új íze: Piros Mogyorós – tejkrémes tejcsokoládé szaloncukor robbanócukorral és aprított mogyoróval
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.