BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötszázasból húszezrest csináltak, most pézhamisítással vádolják őket – videóval

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 40 éves nővel szemben, aki egy pénzhamisító bűnbanda tagjaként hamisított 20 ezer forintos bankjegyek forgalomba hozatalában vett részt. Bűntársaival szemben a főügyészség már korábban vádat emelt.

A vádirat szerint egy 49 és egy 39 éves férfi 2019-ben informatikai és egyéb eszközök segítségével, valamint vegyi módszer alkalmazásával valódi 500 foritos bankjegyekből hamisított 20 ezer forintos bankjegyeket készített, amelyeket ezután értékesített – közölte a Fővárosi Főügyészség.

Hungarian,20000,Forint,Banknotes,Ferenc,Deak.,Background.,Europe,Hungary.
Fotó: Varga József Zoltán

A két pénzhamisító a fenti módszerrel legalább 500 darab hamisított 20 ezer forintos bankjegyet készített, és társaik révén legalább ugyanennyi hamisított bankjegy került forgalomba. A hamisítványok megtévesztésre alkalmasak voltak.

A hamisítványok forgalomba hozatalában vett részt a mostani ügy vádlottja, egy 40 éves nő is, aki 2019. február és április között – az akkori élettársával közösen – összesen legalább 46 alkalommal hozott forgalomba, illetve kísérelt meg forgalomba hozni hamisított 20 ezer forintos bankjegyeket. 

Az általuk megszerzett hamisítványokat – általában kisebb értékű vásárlások alkalmával – fizetőeszközként használták fővárosszerte, valamint Pest megyei településeken. Jellemzően dohányboltokban, gyorséttermekben, drogériákban, gyógyszertárakban, de cukrászdában, zöldségesnél és virágboltban is fizettek a hamisított húszezresekkel. A vásárlások után visszajáró összegből a páros bankjegyenként 12 ezer forintot adott át annak a bűntársnak, akitől a hamisított bankjegyeket megszerezték, míg a fennmaradó összeget megtarthatták. Ezáltal – a vásárolt termékek értékét is beleszámítva – mintegy 300 ezer forint haszonra tettek szert.

A Fővárosi Főügyészség a 40 éves nőt folytatólagosan és bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást is indítványoz.

A vádiratban szerepel egy 27 éves férfi is, aki a vád szerint 2019 márciusában egy darab hamisított húszezres forgalomba hozatalát kísérelte meg egy budapesti dohányboltban, ami azonban meghiúsult, mivel az eladó felismerte a bankjegy hamisságát. A férfi esetében pénzhamisítás bűntettének kísérlete a vád, és felfüggesztett szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés az ügyészi indítvány.

A Fővárosi Főügyészség az ügyhöz kapcsolódóan, további tíz bűntárssal – köztük a két pénzhamisítóval – szemben már korábban vádat emelt.

Az ügyhöz kapcsolódó felvételen a vádlott nő látható, aki három különböző helyszínen fizet a hamisított bankjegyekkel. A felvételen látható utolsó esetben az eladónak gyanús lett a bankjegy, ezért nem fogadta el, hanem visszaadta a vádlottnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.