A vanília kivételével az összes fontosabb alapanyag ellenértéke jelentősen emelkedett az elmúlt években. Bár rengeteg a kockázat, stabilizálódni látszanak az árak – erről beszélt Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének szervezeti titkára a Növekedes.hu-n megjelent interjúban.
A szakember elmondása szerint az elmúlt egy évben a tejpor, a búza és a cukor költségei duplájára nőttek, ráadásul utóbbi alapanyag esetén az európai piacok büntetővámjai is emelik az árakat. Hasonlóan más ágazatokhoz, az energiaár emelkedése minden édességcéget komolyan sújt, a legnagyobb veszélynek a sütéssel dolgozó vállalkozások vannak kitéve, tipikusan a kekszet, ostyát, chipset előállítók, itt ugyanis a technológia a gázra alapul, amelyet gyakorlatilag lehetetlen más energiaforrásra cserélni.
Összességében úgy tűnik, a világpiaci alapanyagárak emelkedett szinten, de stabilizálódni látszanak. A sérülékenység ugyanakkor továbbra is magas. Váratlan politikai, katonai, időjárási események, kártevők vagy betegségek felbukkanása boríthatja a konszolidációt.
– vetítette előre Intődy, aki arról is beszélt, hogy a karácsonyi édesség forgalmi értéke nem maradt el a tavalyitól, de a vásárolt mennyiség csökkenhetett. Pontosabban csak a jövő év első felében látják, hogyan alakult az év végi fogyasztás 2022-ben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.