BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan megkapják februári bérüket a Dunaferr dolgozói

Czomba Sándor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett, ezt fél évig a kormány fizeti.

Néhány napon belül megkapják a februári béreket a Dunaferr dolgozói – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

20230111 Budapest Dr. Czomba Sándor  foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár
Fotó: Kallus György / VG

Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy fontos a gyárban dolgozók munkahelyének megőrzése, ezért döntött úgy a kormány, hogy fél évig átvállalja a munkabéreket. Ez 16 milliárd forint, amelyből 7 milliárdot kifizettek.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Dunaferr bedőlése a teljes térség számára óriási problémát jelentene, ezért a kormány több lépést is tett, és jelenleg is zajlanak a tárgyalások a gyár további működtetéséről. Azonban azt is kiemelte, hogy a Dunaferr hosszú évek óta tolja maga előtt azokat a problémákat, amelyek az elhibázott privatizáció kapcsán felmerültek.

Az államtitkár a rádióban a mobilitási támogatásról is beszélt, amivel azokat akarják segíteni, akik a tartózkodási helyüktől több tíz kilométerre találnak munkalehetőséget. Elmondta, hogy 

 

akik 10 és 60  kilométer közti távolságra laknak munkahelyüktől, azok fél évig havonta és tíz kilométerenként durván 10 ezer forint utazási támogatást kapnak, míg akik ennél is messzebb élnek a munkahelyüktől, azoknak szintén hat hónapra nagyjából havi 160 ezer forint lakhatási támogatást adnak.

 

Szólt a közfoglalkoztatásból kilépők versenyszférában elhelyezkedését segítő programról is. Az elmúlt tíz év folyamatos és tervszerű foglalkoztatás-, illetve gazdaságpolitikája tette lehetővé, hogy most Magyarországon a foglalkoztatottak száma eléri a 4,7 milliót – jelentette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.