BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olyan buszok járnak majd Budapest környékén, amire eddig nem volt példa

A Volánbusz 75 új gázüzemű járművet szerzett be nettó mintegy 7 milliárd forintért.

Megérkeztek a Volánbusz gázüzemű autóbuszai a budapesti agglomerációba is – közölte az állami buszos cég. A flotta 164 új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelőbusszal bővült, ebből 75 Budapest vonzáskörzetében korszerűsíti a járműállományt. Kruchina Vince, a cég elnök-vezérigazgatója az eseményen elmondta, hogy az emelkedő energia- és üzemanyagárak, illetve a tiszta és energiahatékony járműbeszerzések ösztönzésére vonatkozó európai uniós elvárás arra készteti társaságot, hogy minél több alternatív, elsősorban elektromos és CNG-meghajtású járművet állítson forgalomba.

Volánbusz, CNG
Fotó: Volánbusz

A térség járműállományának fejlesztésében a 2021-ben érkezett 40 Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbusz után újabb mérföldkövet jelent a 75 gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú busz forgalomba állítása. 

Hat autóbusz már mostantól szállítja az utasokat Solymár és Nagykovácsi térségében.

A többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltő-infrastruktúra teljes kiépülése után, fokozatosan kapcsolódik be a budai agglomerációs Volánbusz-vonalak közlekedésbe, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Diósd térségében. 

Miért fontos az új buszok érkezése?

Ami ennél is fontosabb, hogy az új buszokkal a 171 darabos állomány 44 százaléka megújul, az átlagéletkora 5,98 évről 2,2 évre csökken. A 115 darabos szólókivitelű flotta teljes egészében alternatív meghajtású lesz, mindössze 0,7 éves átlagéletkorral. Az 56 darabos csuklós állomány több mint fele pedig 2 éves Mercedes-Benz 628 G Conecto típusú, korszerű dízelüzemű járművekből áll.

Az agglomerációban forgalomba álló 75 gázüzemű jármű nettó beszerzési értéke mintegy 7 milliárd forint. A Volánbusz még 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 új, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő busz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A járművek közül 10 Szeged helyi közlekedésében, 75 a fővárosi agglomerációban, 40 Szolnok környékén, 39 jármű pedig a Zala vármegyei helyközi vonalakon áll forgalomba. Valamennyi új buszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a tisztább égés következtében a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.

  • A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma 27, 
  • az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is felszereltek, 
  • az utasok kényelmét USB-csatlakozók szolgálják, 
  • a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés és kamerarendszer üzemel. 

A járművek töltési infrastruktúráját a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. a Budafoki úton építi ki, elkészültéig a töltés a Bécsi úti közforgalmú CNG-kúton történik.

A Volánbuszról számokban

A közlekedési vállalat 450 autóbusz-vezetővel, 61 vonalon biztosítja a fővárosi agglomerációban az autóbusz-közlekedési szolgáltatást, évente 868 ezer járaton mintegy 13,8 millió utast szállítva. A cég 2014 óta kezdetben a Budapesti Közlekedési Központ alvállalkozójaként, majd 2016 novemberétől a közlekedésért felelős minisztérium megrendelése alapján végzi az agglomerációban közlekedő járatok üzemeltetését a BKK forgalomirányításával Pécel, Gyál, Szigetszentmiklós, Diósd, Budaörs, Törökbálint, Budakeszi, Solymár és Nagykovácsi térségében, valamint a nappal HÉV-járatok által kiszolgált Szentendre és Gödöllő éjszakai ellátásában. 

A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2115 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaságnak további 185 járműre van aláírt beszerzési megállapodása. Hamarosan 48 elektromos autóbusz érkezik öt nagyvárosba a Zöld Busz Program támogatásával, így az 5900 darabos járműállomány 5,3 százalékát különösen környezetkímélő, alternatív hajtású busz alkotja majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.